MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Práce  |  21.11.2018 16:39:35

Růst minimální mzdy: Rozhovor s Alenou Schillerovou

Zdroj: ČRo Radiožurnál, 20.11.2018, rubrika: 18:10 Ozvěny dne - publicistika

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Minimální mzda se od příštího roku zvýší o 1 150 korun na celkových 13 350 korun. Dnes o tom rozhodla vláda. Ministryně práce a sociálních věcí z ČSSD Jana Maláčová označila navýšení po několikaměsíčním vyjednávání s koaličním hnutím ANO, zaměstnavateli a s odboráři za dobrý kompromis. Do budoucna chce pravidelné zvyšování minimální mzdy stanovit zákonem. Na lince je Alena Schillerová, ministryně financí za hnutí ANO. Dobrý den.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí
--------------------
Dobrý den. Dobrý večer.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Vy jste se dnešního hlasování zdržela s odůvodněním, že smysl má navýšení o tisíc korun. Proč ten růst o více než 9 %, který dnes přijala vláda, podle vás není optimální?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí
--------------------
Já vycházím z pozice, kterou ve vládě mám. Já jsem ministryně financí. To znamená, že moje postoje musí být konzervativní. A mám celou řadu funkcí, z nichž jedna je být jakýmsi stabilizátorem ekonomiky. Chtěla jsem mít ten vývoj minimální mzdy opřený o jasná ekonomická čísla. Já samozřejmě odsuzuji roky 2010, 2011, 2012, kdy ta minimální rostla nulově. To samozřejmě bylo velmi špatně, bylo to velmi asociální. Ale na druhé straně si myslím, že je těžko odůvodnitelné, že už nám několikátý rok roste minimální mzda více než průměrná. Takže jsem navrhovala 1000 korun navýšení, protože to by odpovídalo zhruba 8% nárůstu meziročnímu tak, jak nám roste průměrná mzda. Takže to vycházelo v této jasné logické ekonomické úvaze.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Pardon, že vás přerušuji, ministerstvo práce ten nebo to výraznější zvýšení minimální mzdy obhajuje tím, že nejnižší výdělek má motivovat práci a chránit před chudobou, proto musí být dostatečný a také lidé, kteří za minimální odměnu pracují, tak by neměli být závislí na sociálních dávkách. Vy si to nemyslíte?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí
--------------------
Já si to určitě myslím. U nás pracuje za minimální mzdu asi 150 tisíc lidí, což jsou 4 %. Celá řada těchto lidí, myslím si, má národ na dávky z nějakých jiných důvodů. Ale tady nejde ani tak o tuto skupinu, ta je malá a tam by to skutečně nehrálo roli, jestli to bude 1 000 korun nebo 1 150. Ale minimální mzda nám vstupuje, ta její výše, do takzvané zaručené mzdy. Máme asi devět segmentů v ekonomice, které nám minimální mzda ovlivní za takzvanou zaručenou. To znamená, že soukromému sektoru vlastně diktujeme výši mezd. A dám takový příklad. Třeba v tom nejvyšším segmentu se ta zaručená mzda, to znamená to minimum, co musí ten podnikatel nebo ten zaměstnavatel dát zaměstnanci, je dvojnásobek minimální. Takže to už jsme na nějakých více než 26 000 . A to už ovlivňuje samozřejmě soukromý sektor, protože se dá předpokládat, že se stejně investuje více do mezd těch zaměstnanců, kteří třeba táhnou tu firmu. To znamená, to byla ta moje úvaha, že my jsme vláda pro všechny. A musíme vyvažovat zájmy jak zaměstnanců, tak zaměstnavatelů. Jednoduchá ekonomická úvaha.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Jaký dopad, podle vás bude mít to zvýšení minimální mzdy v té hranici, jak bylo dnes chváleno vládou, tedy na ten podnikatelský sektor?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí
--------------------
Bude to mít dopad určitě takový, že potáhne to navýšení mezd. My už dneska vidíme jednoznačně na výběru daní, že firmy zvedají mzdy, protože máme nárůst z oběhu mezd zhruba víc než 9 %. To vede ke zvýšení příjmu státu. Protože podle složené daňové kvóty, to znamená podle toho, jak co má vliv na výběr daní - největší vliv má pojistné, takže přes 50 % přináší pojistné. Vidíme, že firmy investují do mezd, právě proto, že máme nedostatek pracovních sil. Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii 2,2 %, máme 300 tisíc neobsazených volných míst a vedle toho v podstatě vidíme, že meziročně klesají zisky firem. Nárůst na korporátní daně právnických osob, je nižší pořád. Je vyšší meziročně, ale je nižší než v předcházejících letech. Takže toto jsou všechno znaky ekonomiky, které já jako ministryně financí musím velmi bedlivě vnímat a sledovat.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
--------------------
Tolik Alena Schillerová, ministryně financí za hnutí ANO. Děkuji vám, na shledanou.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí
--------------------
Já děkuji za pozvání, hezký večer.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688