Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.11.2018 13:22:46

HSBC:Přes tři čtvrtiny finančníků čelily loni platebním podvodům


Více než tři čtvrtiny z 900 oslovených světových finančníků přiznaly, že jejich firma musela v minulém roce čelit hrozbě platebních podvodů. Téměř dvě třetiny útoků pocházely zvenčí firmy. Osm z deseti manažerů v průzkumu uvedlo, že největší starost jim nyní dělá právě kyberbezpečnost firmy. Vyplývá to ze zprávy banky HSBC.

Výsledky průzkumu potvrzují i aktuální data odborníků na digitální bezpečnost ze společnosti Avast, podle kterých ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostl počet falešných bankovních aplikací meziročně o 150 procent.

K zabránění ohrožení firemních dat téměř tři čtvrtiny oslovených manažerů provádějí bezpečnostní kontroly na denní bázi a 46 procent z nich přistoupilo k posílení zabezpečení procesů, například formou dvoufázového ověřování identity. Celkem 37 procent jich vnímá jako klíčové vytvořit si plán obnovy po kyberútocích a stejný podíl se zaměřuje na zlepšování ověřovacích procesů či zařízení pro přístup do firemních sítí.

"Během jedné minuty se na světě uskuteční 545.000 pokusů o narušení sítě a 310.000 pokusů o přístup do osobních elektronických zařízení. Za stejnou jednu minutu je 140.000 závadných programů zablokováno antiviry," uvedla vedoucí oddělení kybernetické bezpečnosti z HSBC Elizabeth Murrayová. V roce 2017 se podle ní mnoho mezinárodních společností potýkalo s útoky, které šířily ransomware a blokovaly počítačové systémy. To zasáhne nejenom zisk firmy, ale i její reputaci.

Nutnost zvýšit zabezpečení online bankovnictví zdůrazňuje také Avast. Jen za první tři měsíce tohoto roku firma v Evropě zaznamenala průměrně za měsíc 110.000 unikátních hrozeb pro mobilní bankovnictví, což z Evropy činí nejohroženější region světa. Nejnovější data Avastu také ukazují, že na rozdíl od jiných typů kybernetických hrozeb se ve třetím čtvrtletí roku 2018 zvýšil počet bankovních hrozeb na 170.000.

Celosvětově byly zatím z hlediska počtu bankovních hrozeb nejhoršími měsíci roku 2018 únor a září. V obou měsících překročil počet mobilních bankovních hrozeb 100.000. Databáze Avastu pro detekci mobilních hrozeb k dnešnímu dni zachytila celkově už 9,5 milionu škodlivých vzorků a každým dnem odhaluje okolo 65000 nových.

"Mezi nejčastější mobilní hrozby, se kterými se v poslední době setkáváme, patří takzvané downloadery a droppery, které využívají sociálního inženýrství, aby přesvědčily své oběti k instalaci škodlivých či nežádoucích aplikací," uvedl vedoucí mobilní virové laboratoře v Avastu Nikolaos Chrysaidos.

Čím dál častěji se objevuje i jeden z novějších typů phishingu, tzv. smishing (SMS phishing), v rámci kterého je klient pomocí SMS zprávy o hrozbě úniku dat vyzýván k přihlášení do mobilního bankovnictví. Hrozí, že uživatel přes odkaz ve zprávě, který obsahuje integrovanou phishingovou aplikaci, pošle své přístupové údaje přímo tvůrci škodlivého malwaru.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688