Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Hypotéky  |  21.11.2018 10:25:31

Hypotéky v říjnu nadále prudce zdražují

 

V říjnu úrokové sazby u hypoték znovu vzrostly a vyšplhaly se na 2,66 procenta. Zájem
o hypotéky ani objemy zatím neklesly. Právě naopak. Lidé si v říjnu sjednali hypotéky v nejvyšších objemech za posledních 11 měsíců.

 

Během desátého měsíce letošního roku si do bank přišlo pro hypoteční úvěr 10 590 klientů, což je o 1 437 více než minulý měsíc. Počet klientů je nejvyšší od června roku 2017. V meziměsíčním srovnání vzrostly i objemy, které se v říjnu dostaly až na 24,284 miliard korun. Je to o 3, 479 miliardy korun více než v září. Objemy byly vyšší naposledy v listopadu 2017.

             

“Zpracování žádostí o úvěr podaných na poslední chvíli před platností doporučení ČNB k ověřování bonity vedlo v říjnu k letošnímu rekordu v objemu sjednaných hypotečních úvěrů. Další vývoj na hypotečním trhu opět ovlivní ČNB. Není ani vyloučeno, že ještě letos může pokračovat ve zvyšování sazeb, což je hlavní faktor
k otázce, zda se hlavní nabídkové sazby ustálí okolo 3 % či výše,”
 uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik Fincentrum.


 

Regulace hypoték zatím zájem o hypoteční úvěry nezbrzdila

 

Pokles objemů i počtů uzavřených hypoték se očekává až ke konci letošního roku. V říjnu banky ještě dokončovaly obchody, které nestihly uzavřít v září, tedy před začátkem regulace Českou národní bankou. Zájem o hypoteční úvěry klesne pravděpodobně v posledních měsících letošního roku, a to až o třetinu.

   

ČNB znovu zvýšila sazby, banky zdražily hypotéky

 

Na začátku listopadu bankovní rada ČNB zvýšila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 25 bazických bodů na 1,75 %. Současně ČNB rozhodla o zvýšení lombardní sazby na 2,75 % a diskontní sazby na 0,75 %. Takřka ihned reagovala Česká spořitelna a zdražila své hypotéky.  Další banky ji následovaly.  Například Hypoteční banka znovu zdražila svou Jasnou hypotéku. Úrokové sazby u hypoték s fixací na 5, 7 a 10 let banka zvýšila o dvě desetiny. Hypoteční banka rozšíří svou hypotéku o fixaci na jeden rok a pásmo LTV až do 90 % .

 

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok před nedávnem uvedl, že se ČNB bude snažit, aby se postupně zaváděné regulace hypoték dostaly do zákona. Hlavním důvodem jsou nejednotné podmínky na trhu, které je potřeba sjednotit.


Během desátého měsíce letošního roku se části hypotečního trhu srovnaly náklady na financování hypotečních bank s úroky, které bankéři účtují klientům. Podobná situace v České republice nenastala posledních deset let. V říjnu se výdělky finančníků z půjček na bydlení propadly na historické minimum. Hypoteční úvěry tedy budou pravděpodobně nadále zdražovat.
 

 Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu:FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Sberbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka. 

 

Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688