Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  21.11.2018 09:09:30

Operátor O2 překonal svými výsledky očekávání trhu (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Telekomunikační operátor O2 dnes svými výsledky překonal očekávání trhu.

ČEZ oznámil zdražení elektřiny o 8 %.

Evropské akcie by měly obchodování zahájit růstem.

Dnešní pozornost investorů bude směřovat především na eurozónu. Evropská komise totiž zhodnotí návrhy rozpočtů jednotlivých zemí EU. Měla by i ukázat, že Itálie míří vstříc proceduře při nadměrném schodku. Ve Spojených státech budou zveřejněny objednávky zboží dlouhodobé spotřeby či prodeje stávajících nemovitostí.

Výsledky hospodaření dnes v Americe v rámci indexu S&P 500 reportuje pouze výrobce strojní techniky Deere & Co. V Evropě se dočkáme finančních čísel například za německého výrobce výtahů, autodílů a oceli Thyssenkrupp či britskou chemičku Johnson Matthey.

Obchodování na zámořských trzích

Akciové trhy ve Spojených státech včera pokračovaly ve výprodejích. Týkalo se to především společnosti Apple (-4,8 %) a následně i technologického sektoru. Očekávání investorů nenaplnily ani finanční výsledky za třetí kvartál obchodního řetězce Target. Jeho akcie poklesly o 11,3 %. V neposlední řadě včera také klesaly ceny ropy, kde ropa Brent ztratila přibližně 5 USD za barel. To způsobilo následné snížení hodnoty energetického sektoru. Průmyslový Dow Jones oslabil o 2,2 %, S&P 500 ztratil 1,8 % a technologický Nasdaq poklesl o 1,7 %. V rámci širšího indexu S&P 500 včera nejhůře dopadly již zmíněné energetické společnosti (-3,3 %) následované výrobci luxusního zboží (-2,2 %) a technologickými firmami (-2,1 %). Nejlépe, avšak stále ve ztrátě 0,5 %, včerejší obchodování zakončil sektor utilit.

Spojené státy včera vydaly zprávu týkající se čínských obchodních praktik, kde se mimo jiné uvádí, že „Čína nijak významně nezměnila své jednání, pravidla, ani přístup k přesunu technologií a know-how a místo toho se zdá, že podnikla další nepřiměřené kroky v posledních měsících“. Tato zpráva je však v rozporu s prohlášením amerického prezidenta Donalda Trumpa, který uvedl, že má optimistický pohled na obchodní jednání s Čínou.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují dnešní obchodovaní různorodě. Daří se hongkongským (+0,4 %) a čínským (+0,3 %) akciovým burzám. Zbytek regionu zaznamenává ztráty do výše až 1,1 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který oslabuje o 0,4 %, se nejméně daří energetickým společnostem (-2,2 %) a finančním institucím (-1,3 %). Protipólem jim jsou technologické firmy se ziskem 1,4 %.

O2 Czech Republic

Společnost dnes ráno zveřejnila výsledky hospodaření.

Výsledky hospodaření O2 Czech Republic za třetí kvartál překonaly konsensuální i naše očekávání, na úrovni tržeb a EBITDA byly dokonce lepší než nejvyšší odhady mezi dotázanými analytiky. EBITDA marže dosáhla vysokých 30,8 %, což je o 2 pb více než ve stejném období vloni. Nejvýraznější změnou byl nárůst zákazníků digitální televize O2 TV díky nabídce sportovního obsahu pro fotbalové a hokejové fanoušky. Dle našeho předpokladu se vyvíjely obchodní aktivity v České republice, kdy tržby v mobilním segmentu vzrostly o 1,6 %, v rámci nichž byly nižší výnosy z hlasových služeb a SMS více jak kompenzovány nárůstem výnosů z datových služeb, zatímco segment pevných linek kvůli tradičním hlasovým službám poklesl o 1,3 %. Výnosy na Slovensku nepatrně předčily naše očekávání, když rostly o více jak 9 %. Za zlepšením celkové EBITDA stál i nový standard IFRS15. Čistý zisk meziročně klesl o 2,7 %. Zde jsou rovněž důvodem účetní změny, které vedly k nárůstu odpisů, a zároveň vyšší kapitálové investice.

Dnešní hospodářské výsledky vnímáme kladně a očekáváme pozitivní reakci ceny akcií. Ty by tak mohly alespoň částečně zkorigovat svůj nedávný propad.

ČEZ

Ceny elektřiny pro domácnosti od ledna výrazně vzrostou. Největší dodavatel, společnost ČEZ, zvýší ceny pro velkou část domácností o 8 procent. Zvýšení cen připustili následně i další velcí hráči na trhu. Dodavatelé elektřiny ale nezvýší ceny plošně, nýbrž jen určitým skupinám zákazníků. Růst cen se nedotkne těch, kdo mají cenu zafixovanou a nebo kdo elektřinou topí či ohřívá vodu. Cenu elektřiny má u ČEZ zafixovanou asi 40 % zákazníků. Vzhledem k vývoji cen silové elektřiny na burze lze předpokládat zdražování i v příštích letech. Výjimku na zdražení pro zákazníky využívající elektřiny k topení a ohřevu vody, tedy pro ty, co mají celkově vyšší spotřebu, potvrdil mluvčí ČEZ Roman Gazdík. ČEZ pro ně chce udržet nezměněnou cenu elektřiny aspoň po hlavní část topné sezony.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688