STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  20.11.2018 15:43:16

Ropa vstupuje do období nebývalé nejistoty

Autor: Martin Pohl

Vzhledem ke geopolitické nestabilitě a křehkému stavu současné celosvětové ekonomiky, vstupuje ropné odvětví do období nejistot, prohlásil v úterý 20. listopadu Fatih Birol, výkonný ředitel mezinárodní energetické agentury IEA (International Energy Agency).

V souvislosti s rostoucím přebytkem produkce, podobně jako v roce 2014, kdy kvůli tomu došlo k prudkému poklesu cen, Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) usiluje o snížení ropné nabídky v rozsahu přibližně 1 – 1,4 milionu barelů ropy denně.

Spojené státy americké začátkem listopadu obnovily sankce vůči íránskému ropnému sektoru a omezily tak vývoz íránské ropy o téměř 1 milion barelů denně oproti vrcholným vývozům během léta 2018. Přestože Washington deklaroval, že eventuálně zastaví veškerý globální íránský prodej surové ropy, momentálně umožňuje bez hrozby sankciování nakupovat íránskou ropu zemím jako je Čína, Indie, Jižní Korea, Japonsko, Řecko, Taiwan a Turecko.

Fatih Birol v rozhovoru na konferenci organizované norskou energetickou společností Equinor řekl, že rozhodnutí USA o zmírnění podmínek íránských sankcí některé hráče na trhu velmi překvapilo. Důsledkem toho je dnes trh velmi bohatě ropou zásoben a její cena poklesla o 20 $. Birol také uvedl, že celosvětová ekonomika stále prochází velmi obtížným obdobím a je nesmírně křehká… „Zbývá nám velmi limitovaná volná produkční kapacita ve světě, který se stává čím dál tím více nebezpečnějším. “

Cena ropy typu Brent narostla v říjnu na hodnotu více než 86 $ za barel a to zejména vzhledem k obavám ohledně omezení íránského vývozu kvůli uvaleným sankcím. Ale jakmile bylo oznámeno uvolnění podmínek sankcí, ceny poklesly a objevila se obava z přemíry nabídky na ropném trhu. Cena Brent ropy poté poklesla na přibližně 66 $ za barel (v úterý 20. 11.).

„Vstupujeme do nepředvídatelného období plného nejistot na ropném trhu.“ Prohlásil během výše zmíněné konference Birol. Taktéž zopakoval svou výzvu klíčovým producentům, aby na blížícím se prosincovém setkání OPEC uplatnili „zdravý rozum“.

Na dotaz, zdali příští rok dojde k přehřátí cen ropy, Birol uvedl, že bude záležet na následujících faktorech. Navzdory nejednotnému tvaru světové ekonomiky, poptávka po ropě zůstává silná, avšak možnosti dodatečné kapacity produkce jsou značně omezené a zatím není známo rozhodnutí klíčových ropných producentů v rámci OPEC ohledně nastolené politiky produkce.

Oil Rig

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688