Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  20.11.2018 14:25:52

Jak poznat, že propad ropy je u konce

Ropa od začátku října rekordně ztrácí poté, co se podívala na svá nová letošní minima a zároveň nejvyšší úrovně z roku 2016. Silný medvědí trh zasáhl již celý svět od obchodníků s dluhopisy po politické vůdce. Všichni aktivní, ale také pasivní účastníci na trhu nyní budou hledat záchytné body, které budou klíčové pro budoucnost ropného trhu. Faktorů, které působí na vývoj ceny ropy je hned několik, my se však podívá na pár nejdůležitějších a to podle jejich aktuální relevance pro trhy.

Dodávky ropy

4. listopadu byly zavedeny dlouho očekávané americké sankce na iránský obchodropou za účelem vyvinout co největší ekonomický tlak na Irán po odstoupení USA od jaderné dohody v první polovině letošního roku. Odhadoval se poměrně výrazný výpadek ropných dodávek z Iránu, kvůli kterému OPEC souhlasil ukončit produkční škrty a zvýšit produkci o jeden milion barelů denně. Ropnému trhu však začala přebývat od října ropa poté, co Rusko a OPEC produkovali mnohem více ropy, než bylo potřeba k vykrytí iránského výpadku a mezitím pokračovala v navyšování nových rekordních maxim americká produkce.

Další problém pouze prohlubující ten dosavadní byly výjimky z amerických sankcí, které dostala většina dovozců iránské ropy včetně dvou největších dovozců Číny a Indie. Reálný výpadek dodávek z Iránu nakonec tedy nebude tak velký a ropný trh opět trpí přebytkem ropy, což tlačí na její cenu. Kartelu OPEC nyní zbývá jediná možnost a to opět omezit těžbu a utáhnout kohoutky, jinak se cena může propadnout na ještě nižší úrovně. Klíčové bude setkání kartelu OPEC 6. prosince ve Vídni, kde může být o omezení rozhodnuto. Jediným rizikem je zde americký prezident Donald Trump, který již dříve hrozil OPECu, aby nesnižoval těžbu, ale nezdá se pravděpodobné, že by je dokázala přesvědčit.

Růst amerického dolaru

Americký dolar minulý týden rostl proti koši měn na osmnáctiměsíční maxima a jeho jízda začala ve stejnou chvíli, kdy začal propad na ropě. Cena ropy je vyjádřená v amerických dolarech a posilující dolar zároveň zdražuje ropu v rozvíjejících se ekonomikách. Zatímco světový benchmark ropa Brent je od začátku roku ve ztrátě´, v zelených číslech se zatím drží ropa vyjádřená v brazilském realu nebo indické rupii. To tlačí především na poptávku v zemích, které jsou typicky velkými spotřebiteli.

Do konce minulého týdne se zdálo, že americký dolar bude pokračovat v růstu na nová několikaměsíční maxima. Stále je ve hře jedno zvýšení sazeb do konce roku na prosincovém zasedání, investory však začíná znervózňovat výprodej na akciových trzích a rétorika pro další růst sazebroce 2019 se může změnit. Dolar sklouznul ze svých maxim na nižší úrovně a aktuálně je ve vyčkávajícím modu s čím přijde FED.

Zisky rafinérií

Během rostoucích obav o poptávku ropy a její příliš velkou nabídku, ziskytěžby ropy a následné přeměny na palivo pro automobily klesly na nejnižší úroveň za tři roky. Menší obrat z výroby paliv postihl především lehčí suroviny, jako Brent, který produkuje vyšší podíl ropných produktů. Asijské rafinérie využily vyšších marží za naftu před nástupem zimních měsíců a vyšší průmyslové aktivity v Číně, která minulý měsíc přinesla rekordní množství ropy.

Tlak na rafinérie také přichází z oslabení petrochemického odvětví, který tvoří 12% celkové poptávky po ropě. Asijští producenti etylénu, jakožto klíčového prvku při výrobě výrobků od platových lahví až po hračky, jsou nyní tlačeny novými ložisky prvku v USA.

Pozice velkých fondů a technické úrovně

Hedge fondy na Wall Street zredukovaly své dlouhé pozice na ropě na nejnižší úrovně od září roku 2007 a reagují tak na sedmitýdenní výprodej. Fondy začaly své dlouhé pozice redukovat již dříve začátkem letošního léta, od ledna dlouhé pozice klesly o více jak 65%, kdy byly na rekordních maximech. Opětovný růst dlouhých pozicí by mohl být otočením sentimentu velkých hráčů a širokospektrální důvěra investorů v ropný trh. Tomu však musí předcházet některý z výše uvedených faktorů působící na cenu ropy.

Technických úrovní na ropě je hned několik a většinou to tak bývá, že sentiment nastavený fundamentem dokáže technické úrovně jednoduše překonat. I přesto mohou být technické úrovně zajímavým vodítkem pro potencionální zastavení propadu nebo úvahu nad vstupem do nové pozice na trhu s ropou.

Na trh se podíváme použitím fibonacciho posloupnosti. Výprodej z roku 2014 až na začátek roku 2016 tvoří první trend (růžová), na který natáhneme fibanicciho posloupnost. Jak si lze všimnout trh se zastavil přímo na 38,2% tohoto výprodeje a poté přišel již zmíněný říjnový výprodej. Trh reagoval také na ostatní úrovně fibonacciho, to už ovšem není zásadní pro jeho další vývoj. Od začátku roku 2016 až do lokálního maxima, který ropa vytvořila začátkem října, tvoří další trend, kam lze natáhnout úrovně fibonacciho (modrá). Trh sice ignoroval 27,2%, mnohem zajímavější je však konfluence dvou úrovní a to 61,8% prodejní aktivity a 38,2% poslední nákupní aktivity. Právě tam se trh nyní zastavil a testuje úroveň supportu. Dalším silným supportem bude 50% poslední nákupní aktivity, tam se totiž trh v minulosti několikrát zastavil a cena fungovala jako rezistence

 

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688