Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  20.11.2018 09:10:12

Trhy zachvátily výprodeje technologických firem (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Telekomunikační operátor O2 představí zítra ráno svoje hospodářské výsledky za Q3 18.

Vláda s největší pravděpodobností nestihne schválit daňový balíček obsahující zdanění zahřívaného tabáku tak, aby začal platit od ledna 2019. To je pozitivní zpráva pro společnost Philip Morris ČR, která je lídrem v tomto segmentu na českém a slovenském trhu. Předpokládaná platnost novely se odhaduje na první nebo druhý kvartál příštího roku.

Evropské akcie by měly obchodování zahájit mírnou ztrátou.

Dnešní den toho na poli ekonomických zpráv mnoho nenabídne. Ráno byla zveřejněna data francouzské nezaměstnanosti za třetí kvartál, která mírně poklesla. Ze Spojených států se dočkáme údajů o počtu nově zahájených staveb.

Výsledky hospodaření dnes v Americe v rámci indexu S&P 500 reportuje 16 společností. Jsou mezi nimi obchodní řetězce Target, Lowe’s či Best Buy. V Evropě se dočkáme finančních čísel například za britské nízkonákladové aerolinky EasyJet či německou automobilku Porsche.

Analytici Société Générale snížili své doporučení na Prodat pro akcie francouzského výrobce oceli Vallourec.

Obchodování na zámořských trzích

Akciové trhy ve Spojených státech ukončily první obchodní den tohoto týdne výraznými ztrátami.  Průmyslový Dow Jones index oslabil o 1,6 %, S&P 500 ztratil 1,7 % a technologický Nasdaq se propadl o celá 3 %. Celý propad včera odstartovala společnost Apple, když oznámila snížení výrobních objednávek na nové modely iPhone. Pro některé snížila výrobu až o třetinu oproti původnímu záměru výroby. Tyto zprávy s sebou stáhly do ztrát i dodavatelské firmy a celé technologické odvětví. Samotný Apple včera odepsal 4 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 včera nejhůře dopadly již zmíněné technologické firmy (-3,8 %) následované výrobci luxusního zboží (-2,7 %) a telekomunikačními společnostmi (-2,6 %). Dařilo se pouze síťovým odvětvím (+0,5 %) a realitním developerům (+0,4 %).

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují úterní obchodovaní ve ztrátách. Ty se pohybují do výše až 2,7 % v případě Číny. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který oslabuje o 1,1 %, se nejméně daří telekomunikačním (-2,5 %) a technologickým firmám (-2,1 %). Protipólem jim jsou, stejně jako ve Spojených státech, síťová odvětví (+0,9 %) a realitní developeři (+0,5 %).

Na asijské trhy se převalila výprodejová vlna technologických společností ze Spojených států. Hlavním důvodem je, že společnost Apple má značnou část svých dodavatelů právě v asijských zemích, a tak se výrazné omezení objednávek ze strany Apple promítne do hospodaření těchto subdodavatelů.

O2 Czech Republic

Společnost zítra ráno zveřejní výsledky hospodaření.

Za třetí kvartál očekáváme meziročně vyšší tržby o necelá dvě procenta díky rostoucím výnosům z internetu, kterým prospívá rostoucí zájem zákazníků o placenou televizi, a to zejména sportovní kanály. Zároveň předpokládáme silnější přenos dat v českém i slovenském mobilním segmentu a zvyšující se kvalitu zákaznické báze. Mírně negativně bude u slovenských tržeb působit meziroční posílení české koruny vůči euru, i tak by se měl slovenský mobil z jednotlivých segmentů pyšnit nejvyšší růstovou dynamikou. Efektivnější řízení celkových nákladů by mělo přispět k růstu EBITDA o slušných 3,8 % y/y  na 2,81 mld. CZK. EBITDA marži čekáme na úrovni 29,3 %. V rámci nákladů by měly klesnout náklady na prodej za přispění nového účetního standardu IFRS15, zatímco personální či marketingové náklady by měly růst. Provozní a čistý zisk by měly klesnout o více jak pět procent na 1,81 mld. CZK, respektive 1,40 mld. CZK. Důvodem jsou jednak vyšší odpisy majetku kvůli nárůstu kapitálových investic ve Q3 18 a také odpis provizí třetích stran za získání nových smluv dle nové směrnice IFRS15.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.05.2019Technologické akcie pod palbou (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.04.2019Technologický Nasdaq opět na novém vrcholu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.12.2018Výprodeje na akciových trzích stále nekončí (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688