Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  20.11.2018 00:03:38

19. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech v pondělí výrazně oslabily v čele s akciemi Applu a internetových firem. Investoři jsou také nadále obezřetní kvůli pokračujícímu obchodnímu napětí mezi USA a Čínou. Objem obchodování byl však kvůli zkrácenému obchodování v tomto týdnu nízký.

Index Dow klesl o 1,56 % na 25 017,44 bodu, širší index S&P 500 se snížil o 1,66 % na 2 690,73 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se propadl o 3,03 % na 7 028,48 bodu. Index volatility VIX stoupl o 10,80 % na 20,10 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů se prakticky nezměnil a je na 3,06 %. Bitcoin odepsal 12 % a obchoduje se pod 5 000 USD.

Akcie Applu (-3,96 %) oslabily v reakci na zprávu listu The Wall Street Journal, že firma snížila v posledních týdnech objednávky na výrobu všech svých tří nových modelů iPhonů, které představila v září. Od říjnového rekordu již akcie Applu klesly o zhruba 20 % (intradenně v pondělí ztratily od vrcholu přes 20 %, ale medvědímu trendu se na základě závěrečné ceny zatím vyhnuly) kvůli slabému výhledu prodeje v posledním čtvrtletí roku a slabému výhledu několika dodavatelů firmy.

Ztrácely i další velké technologické a internetové firmy, jako Facebook (-5,72 %), Amazon (-5,09 %), Netflix (-5,45 %) a Alphabet (-3,82 %). Skupina FAANG se tak již jako celek ocitla v medvědím trendu.

Zemím Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) se na víkendovém summitu poprvé nepodařilo shodnout na závěrečném komuniké. V popředí summitu byly hlavně obchodní spory mezi USA a Čínou. Viceprezident USA Mike Pence v sobotu uvedl, že USA neustoupí od obchodního sporu s Čínou, pokud Peking nesplní požadavky Washingtonu. To zakalilo páteční optimismus vyvolaný komentáři prezidenta Donalda Trumpa.

AKCIOVÝ VÝHLED NA ROK 2019

Tlak na akcie zvýšil také pondělní komentář prezidenta newyorského Fedu Johna Williamse. Ten uvedl, že americká centrální banka bude příští měsíc nadále prosazovat svůj plán pozvolného zvyšování úrokových sazeb.

Někteří investoři pochybovali, zda Fed bude schopný pokračovat ve zvyšování úroků. Nicméně další dva představitelé Fedu také v pátek naznačili, že centrální banka by mohla být již blízko konce zpřísňování měnové politiky, což stáhlo níže hodnotu amerického dolaru. Fed letos zvýšil sazby již třikrát a další růst úroků se čeká v prosinci.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,2 % na 96,22 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,3 % na 1,1451 USD a k jenu o 0,2 % na 112,55 JPY. Euro vůči jenu posílilo o 0,1 % na 128,88 JPY.

Slabost dolaru souvisí jak s některými zhoršujícími se ukazateli ze samotné americké ekonomiky, tak s výroky některých členů americké centrální banky. Prezident Fedu v Dallasu Robert Kaplan například varoval před zpomalením hospodářského růstu v Evropě a Číně.

KVANTITATIVNÍ UTAHOVÁNÍ A JEHO VLIV NA TRHY

Hodnota dolaru se v porovnání s dubnovým minimem zvýšila o 10 %. Zásluhu na tom měly růst úrokových sazeb a příznivá data z americké ekonomiky. Nyní ale měna USA zisky ztrácí, protože se prosazuje názor, že ekonomika USA je již za zenitem. Analytici z Goldman Sachs odhadují, že americká měna by v roce 2019 mohla odepsat až 6 % vůči většině měn rozvinutých ekonomik.

Ceny ropy v pondělí odpoledne přišly o předchozí zisky a klesaly. Na trhu převládly obavy z očekávaného růstu nabídky a investoři přehodnocovali názor na případné snížení těžby suroviny v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC).

CO KLESAJÍCÍ CENY ROPY ZNAMENAJÍ PRO EKONOMIKU A AKCIE?

OPEC v čele se Saúdskou Arábií tlačí na své členy i na spojence, aby snížili těžbu až o 1,4 milionu barelů denně. "Trh má zřejmě snížení produkce za jisté. Jestli je to správně, uvidíme po příštím zasedání OPEC 6. prosince. Očekávat cenovou stabilitu do té doby spíše nelze," řekl Tamas Varga z analytické firmy PVM Oil Associates.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak v pondělí prohlásil, že jeho země, která není členem OPEC, hodlá s kartelem podepsat dohodu o partnerství. Podrobnosti budou projednány na prosincové schůzce.

Cena ropy Brent je nyní téměř 25 % pod vrcholem 86,74 USD za barel z letošního října, a je tedy zjevné, že na trhu se projevuje zpomalení růstu poptávky, jakož i vysoká těžba v USA, Rusku a Saúdské Arábii.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688