Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
19.11.2018 16:58:02

Počasí: po první návštěvě zimy se slabě oteplí

 

Drtivá většina republiky se v pondělí probudila do zasněženého rána. Od poprašku po několik centimetrů sněhu se objevilo skoro všude. Předpovídaný a očekávaný příchod prvního zimního počasí od severovýchodu se tak naplnil. Sněhová nadílka přišla jen na chvíli. Nyní se v novém týdnu postupně oteplí, rámcově asi o 4°C. Zimní krajina se mimo hory postupně změní zase na tu podzimní, ale chladnou. Na další vpád zimy bychom měli čekat alespoň týden. Modely si nejsou jisté vývojem. Ještě v úterý pozor zejména na Vysočině a Moravě na další sněhové srážky během dne, postupně se budou od jihovýchodu měnit na smíšené a dešťové. Příroda dostává alespoň malý příděl vody, ve výhledech je opět vody málo.

V úterý bude zataženo až oblačno, zejména na horách, Vysočině a Moravě občas sněžení, déšť se sněhem, postupně v nižších polohách déšť. Ráno pozor na náledí. Teploty 0 až 4°C. Ve středu bude zataženo až oblačno, mlhavo. Jen místy slabý déšť, v nejvyšších horských polohách sněžení. Teploty 2 až 6°C. Ve čtvrtek bude velmi podobně co do teplot i dění na obloze. V pátek a další dny bude nadále velká oblačnost. Už se může vyskytovat zase i oblačnost nízká. Místy mlhy. Ojediněle mrholení nebo slabý déšť. Pozor na chladná rána kolem bodu mrazu, místy i pod ním. Mlhy a mrholení mohou namrzat. Teploty od pátku nadále 2 až 6°C.

Počasí v Evropě bylo nedávno naruby. Vyšší polohy severu Řecka zasypal až 1 metr sněhu, zatímco na Islandu naměřili rekordně vysoké teploty. Podobný „zmatený“ vývoj počasí lze očekávat i v dalším období. Moře a oceány jsou vyhřáté, zatímco mrazy od severního pólu si různě hledají cestičku na jih. Stále častěji se v zimě objevuje proudění buďto od jihu nebo naopak od severu, a zvýrazňují se tak extrémy. Tradiční více klidný západní přenos proudění není silný jako dřív.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty