Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.11.2018 16:28:48

Goldman Sachs: Oficiální růstový příběh se na trhu moc nekupuje


Investoři očekávají větší hospodářský útlum, než naznačují oficiální data. Ukázaly na to nedávné korekce na trzích, tvrdí banka Goldman Sachs.

Pro optimistické (na růst spekulující) investory byl katastrofálním měsícem říjen, kdy akciové trhy po celém světě ztratily odhadem 5 bilionů USD tržní hodnoty. Širší americký index S&P 500 klesal v 16 z 23 říjnových obchodních dní.

Hlavní stratég pro globální akciové trhy banky Goldman Sachs Peter Oppenheimer teď tvrdí, že objemy dosažené v těchto výprodejích mohou naznačovat očekávání podstatného zpomalení globální ekonomiky.

Když změříme, jak se akcie pohybovaly vůči makroekonomickým ukazatelům, překonaly svou silou již současné zpomalení a implikují od této chvíle mnohem větší útlum, uvedl Oppenheimer. Podle něj tak investoři "přestřelili", nicméně ve směru dolů. Na anomálii „goldmani“ poukázali už v jednom z nedávných komentářů, kde také ukázali, že index MSCI World index sestoupil pod úroveň, na jaké obvykle koreluje s průmyslovými statistikami.

Prestižní americká investiční banka má vlastní „ukazatel medvědího trhu“. Ten je s hodnotou 73 % na nejvyšší úrovni od přelomu 60. a 70 let minulého století. Ukazatel banka vytváří s přihlédnutím k nezaměstnanosti, dat ze zpracovatelského sektoru, jádrové inflace, výnosové křivky a valuace akcií na základě Shillerova PE.

To je podle Oppenheimera jasný výstražný signál. „Když ukazatel vyroste nad 60 %, je to z historického pohledu dobrý signál investorům, aby začali být opatrní, nebo aby si přinejmenším uvědomili, že po korekci, po které následovala rally, bude medvědí trh následovat s větší pravděpodobností, než když jsou tyto ukazatele nízké,“ řekl již dříve webu CNBC. Podkladová data v modelu ale podle jeho dalších slov naznačují, že současné úrovně inflace odpovídají mnohem více korekci než medvědímu trhu.

Zdroj: CNBC

 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688