Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  19.11.2018 09:14:48

Čtvrtý operátor možná nakonec ani nepřijde (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Ministerstvo průmyslu se chystá zpřísnit podmínky vstupu čtvrtého operátora na český trh.

Evropské akcie budou po zahájení obchodování teprve hledat svůj směr.

Tento týden bude pozornost zaměřena na evropské politické dění. Evropská komise vydá své hodnocení rozpočtových plánů, které by mohlo být prvním krokem k zahájení procedury při nadměrném schodku vůči Itálii. V neděli pak bude Evropská rada schvalovat návrh smlouvy o vystoupení Velké Británie z EU. Mimo to se k závěru týdne dočkáme například spotřebitelské důvěry či předstihových PMI ukazatelů za eurozónu.

Výsledky hospodaření dnes v Americe i Evropě reportuje relativně malé množství společností. Za zmínku však stojí například americký prodejce dámského sportovního oblečení a kosmetiky L Brands.

Analytici Société Générale zvýšili své doporučení na Koupit pro akcie švýcarského výrobce průmyslového zařízení Oerlikon.

Obchodování na zámořských trzích

Akciové trhy ve Spojených státech uzavřely páteční obchodování spíše ziskově. Průmyslový Dow Jones index posílil o 0,5 %, S&P 500 vzrostl o 0,2 % a technologický Nasdaq se jako jediný dostal do ztráty necelých dvou desetin procenta. Za celý týden si americké akciové trhy odepsaly okolo 1,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 v pátek nejlépe dopadli realitní developeři (+1,4 %), síťová odvětví (+1,3 %) či energetické společnosti (+1,1 %). Na opačné straně se nacházeli výrobci luxusního zboží (-0,5 %) nebo telekomunikační společnosti, které přišly o 0,4 % své hodnoty.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují první obchodní den různorodě. Do výše až 0,8 % ztrácejí akciové burzy v Malajsii, Singapuru či Austrálii. Naproti tomu se daří čínským (+1 %) či jihokorejským trhům (+1,7 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225, který posiluje o 0,7 %, se nejlépe vede telekomunikačním firmám (+2,7 %). Protipólem jim jsou energetické společnosti se ztrátou 1,6 %. V neděli se konal summit zemí APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation). Prozatím není k dispozici oficiální výstup, avšak podle vyjádření jednotlivých účastníků nedošlo k žádnému posunu v obchodních vztazích mezi Spojenými státy a Čínou. Tyto dvě země podle kanadského premiéra Justina Trudeau prokázaly značné neshody při jednáních.

O2 Czech Republic

Nový náměstek ministryně průmyslu pro internetizaci Ivan Pilný nečeká, že do Česka příští rok díky chystané aukci mobilních frekvencí vstoupí čtvrtý operátor. S variantou vstupu čtvrtého operátora naopak stále počítá Český telekomunikační úřad. Úřad už vypracoval předběžný plán dražby kmitočtů, na jehož základě by měli operátoři do roku 2021 začít stavět nové superrychlé mobilní sítě 5G. Podle návrhu ČTÚ by se konkurence na trhu měla zvýšit hned dvěma způsoby. V první fázi dražby by současní lídři trhu uspěli jen tehdy, pokud by vysoutěžené frekvence poskytli k výhradnímu používání menším, takzvaným virtuálním operátorům. Pokud by o takové řešení žádný z trojice velkých operátorů neměl zájem, následovala by druhá fáze dražby, která by dala příležitost právě jejich vyzyvateli. Tomu by T-Mobile, O2 či Vodafone podle plánu ČTÚ museli své současné sítě pronajímat do doby, než by si sám vystavěl vlastní vysílače. Takové podmínky vyhovují například společnosti Nordic Telecom. Ta má zájem o účast na aukci, avšak definitivně o ní rozhodne až po finálním ujasnění její podoby. Právě o tu se nyní hraje. Náměstek Pilný hodlá po ČTÚ požadovat, aby předběžné podmínky pro vstup čtvrtého operátora na trh zpřísnil. Pilný řekl: „byl bych nerad, aby sem přišel nějaký marketingový projekt, kdy by nový operátor posbíral velké množství klientů a záhy se z trhu stáhl, jako se to stalo v Itálii či na Slovensku“. V obou zemích přitom čtvrtí operátoři působí a nestahují se z nich.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688