Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  11.07.2002 11:00:00

Akcie: I přes strašný začátek obchodování uzavřela pražská burza středeční obchodování pouze mírně.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 11.7.2002

      Komentář k trhům

      
  • I přes strašný začátek obchodování uzavřela pražská burza středeční obchodování pouze mírně níže. Index PX-D oslabil o 0,4% na 1.112,2 bodu. Hlavním důvodem poklesu bylo pravděpodobně vybírání zisků, poté co domácí akcie výrazně posilovaly tři dny v řadě. Nejvíce se o tento pokles postaraly akcie Komerční banky a ČEZu, které také byly nejaktivněji obchodované. Dohromady tvořily tyto dva tituly více než polovinu celkových obchodů. Nejvíce ztrácely akcie Komerční banky, které oslabily o 1,4%. I přesto se však udržely nad 1.600 . ČEZ mírně poklesl o 0,6% a taky se mu podařilo udržet technologickou úroveň 90 . Proti trhu se pohybovaly akcie Philip Morris ČR, které si připsaly 1,9%. Trend také ignorovaly telekomunikační tituly, když České radiokomunikace vzrostly o 0,7%, zatímco Český Telecom uzavřel nezměněn.
  • Včerejší obchodování v USA a také dnešní ztráty v Evropě by měly postihnout i pražskou burzu.
Komentář k zahraničním trhům

      
  • Americké akcie se včera dostaly na úrovně roku 1997 ovlivněny očekáváními dalšího firemního skandálu. Index Dow Jones včera propadl o 3,1% a Nasdaq uzavřel o 2,5% níže. Investory odradilo prohlášení regulačních úřadů, že zahajují vyšetřování společnosti Qwest Communications. Nedařilo se ani akciím společnosti Halliburton, poté co americký vicepresident byl obviněn z vedení neprůhledného účetnictví této společnosti v době svého působení. Trh tlačily níže také automobilky General Motors a Ford Motor v reakci na snížení investičního doporučení. Obchodování ovlivnila i změna báze indexu S&P500. Vyřazené společnosti ztrácely a naopak se dařilo akciím firem, které byly nově zařazeny do výpočtu indexu. Dnes by mohly americké akciové trhy opět ztrácet.
  • Evropské akcie včera oslabily potřetí v řadě. Obchodování ovlivnily hlavně ztráty na Wall Street a také vyřazení akcií společností Royal Dutch a Unilever z indexu S&P500. Index Eurostoxx50 včera oslabil o 4,2% a index Eurotop300 si pohoršil o 3,1%. Royal Dutch a Unilever včera výrazně oslabily. Nedařilo se ani Vivendi Universal poté co regulační orgány zahájily šetření účetnictví společnosti. Nedařilo se ani finančním titulům a to právě kvůli propadajícím akciovým trhům. Dnes se očekává, že Evropa silně propadne v reakci na výrazné ztráty na Wall Street.
Komentář ke společnostem

       ČEZ

      
  • Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jiří Rusnok uvedl, že jednou z jeho priorit je dokončení spojení mezi ČEZ a regionálními distribučními společnostmi.
  • Projekt spojení ČEZ a distributory má důležitou politickou podporu, takže jediným nevyřešeným bodem je stanovisko Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Ten již správní řízení zahájil a svůj verdikt by měl oznámit za třicet dní.
Unipetrol

      
  • Úřad na ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení s Českou rafinérskou v reakci na její rozhodnutí přerušit dodávky surovin do Chemopetrolu.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688