Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.11.2018 15:18:23

Paní Zima přichází! A s ní v novém týdnu i sníh

 

Teplo pozvolna opouští střední Evropu. Zimní vývoj začne stále více promlouvat do počasí. Prozatím jsme pod vlivem tlakové výše, která přinese minimální oblačnost. S výjimkou mlh a nízké oblačnosti na části území republiky. Příští týden by se potom mělo ochladit ještě víc a modely hovoří o prvních sněhových vločkách i ve středních nebo dokonce nižších polohách. Nepříjemné je laškování modelů s tuhými mrazy na konci listopadu. Snad to nebude pravda. Jednalo by se mrazy od severovýchodu. Naštěstí taková prognóza se ještě může snadno změnit. Ve výhledu opět není dostatek srážek. Objeví se sice občasné sněhové nebo smíšené přeháňky, to ale nestačí. Naděje na více srážek je kolem příští středy.

V sobotu bude jasno až polojasno, ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty 4 až 8°C. V neděli bude jasno až polojasno, později od severovýchodu a severu přibývání oblačnosti, místy přeháňky, postupně sněhové. Teploty 3 až 7°C. V pondělí bude ryze zimní počasí. Bude oblačno, občas sněžení nebo sněhové přeháňky. Teploty 0 až 4°C. Pod 300 m n. m. srážky smíšené. V úterý bude velmi podobně. Ve středu by se mohla zejména na Moravu dostat frontální vlna s více srážkami, to ale upřesníme. Teploty od úterý budou 0 až 5°C. Všechna rána už samozřejmě mrazivá.

Kdo nepřezul pneumatiky a neučiní tak svépomocí, už nestihne příchod zimy. Takže od pondělí velmi opatrně za volantem, na silnicích se budou objevovat vozy s letními pneumatikami, a přitom se může zejména ráno objevit na vozovkách první sníh. Od 500 m n. m. to bude jisté. Vývoj počasí na modelech je ve výhledu víceméně zimní. Prozatím to vypadá na vpád severního až severovýchodního proudění s teplotami jen lehounce nad nulou odpoledne a s citelnými mrazy v noci a ráno. Nekonečné teplé jihovýchodní proudění tak vystřídá nepříjemný ostrý sever.

 

Zdroj: ČT24.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty