Okénko investora  |  16.11.2018 13:42:35

Británie je na cestě do pekla

Přestože vláda premiérky Mayové podpořila návrh dohody o britském odchodu z Evropské unie, po zodpovězení Prime Minister''s Questions je již téměř jisté, že brexitová dohoda neprojde přes Dolní sněmovnu Spojeného království. Toho si je premiérka Mayová vědoma, a proto prohlásila, že návrh brexitové dohody stále není konečnou verzí.
 
Aktuální verze dohody se stává nástrojem politického boje. Británie je rozhádanou zemí, která 133 dní před brexitem neví, za jakých podmínek bude Evropskou unii opouštět. Stále pravděpodobnější je takzvaný tvrdý brexit, který podle propočtů Mezinárodního měnového fondu přijde Británii na 6 procent hrubého domácího produktu. To by celou zemi uvrhlo do hluboké krize a vedlo k růstu nezaměstnanosti a propadu životní úrovně.
 
V Británii se začíná mluvit o možnosti odchodu premiérky Mayové, což prosazuje vlivná skupina uvnitř Konzervativní strany. V takovém případě je možné, že se budou konat nové volby, které se však nestihnou uskutečnit před termínem brexitu. Navíc Evropská unie by v tomto případě ztratila partnera pro další vyjednávání.
 
Do hry se vrací varianta nového referenda o brexitu, což prosazuje Liberální strana a významná část Dělnické strany. Konzervativní strana však tuto variantu odmítá s tím, že lidé se již jednou v referendu jasně vyjádřili. Je proto možné, že proběhne pouze takzvané malé referendum o tom, zda se brexit uskuteční podle dojednané dohody, nebo bez dohody.
 
Do úvah se dostává i možnost, že dojde k odsunutí brexitu na pozdější termín a mezitím se bude dál jednat. Takovou možnost by však musela jednomyslně odsouhlasit Evropská unie, což se nezdá být příliš pravděpodobné. Z ekonomického pohledu by však tato varianta byla vhodná, protože by k brexitu došlo až ve chvíli, kdyby s ním všichni souhlasili a mezitím by nevznikaly zbytečné náklady.
 
Ze všech variant je zřejmé, že Británie sama neví, co bude dál. Země se dostala na rozcestí, odkud všechny cesty vedou do pekla. Je nutné se začít připravovat na variantu tvrdého brexitu, který pro Británii bude zničující. Tvrdý brexit poškodí i hospodářství Evropské unie, ale ztráty se rozloží na více zemí a budou tak o poznání mírnější. Samotná Česká republika může přijít o část zahraničního obchodu, což přinese zpomalení ekonomického růstu.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

21.11. 10:56  Straší EU strašení BREXITem (Petr Kozák)
20.11. 17:00  Straší EU strašení BREXITem (Tomáš Marný)
18.11. 09:57  Straší EU strašení BREXITem (Petr Kozák)
16.11. 15:41  Tys hochu studoval kde (Bejvoč)
16.11. 13:59  Tys hochu studoval kde (ČEZFILL)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
17.04.2024  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688