Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  16.11.2018 10:53:30

Glosa: Levice má šanci vzít si zpět své ztracené voliče a vysmeknout se z politické oprátky?!


Kauza Čapího hnízda po několika měsících opětovně nabrala dech a rozjela se na výrazně vyšší rychlostní stupeň. Opozice ve Sněmovně svolává mimořádnou schůzi, která by měla projednat vyslovení nedůvěry premiéru Andreji Babišovi respektive jeho vládě. Senát vyzval premiéra, aby sám odstoupil. Babiš reagoval tak, že sám nikdy svůj post dobrovolně neopustí.

Toliko krátké shrnutí a nyní již k samotné glose či krátkému zamyšlení, chcete-li.

V rámci schůze se bude s největší pravděpodobností jednat a následně také hlasovat o vyslovení nedůvěry premiéru Babišovi (jeho vládě). Opoziční strany včetně SPD již deklarovaly ve společném vystoupení, že mu důvěru neudělí. Pozice "firmy" ANO je zřejmá a neotřesitelná a pravděpodobnost revolty nebo prozření zákonodárců z jejích řad je jen velmi malá, ne-li přímo nulová.
Klíčovou roli tedy sehrají ČSSD, v roli koaličního vládního partnera, a KSČM, coby hlavní podporovatel stávající vlády.
Obě strany jsou strany levicové a v posledních parlamentních a komunálních volbách obě utrpěly vážné šrámy. Ve volbách senátních se pak obě dostaly na samotný pomyslný okraj své existence. Obě strany masivně ztrácí své voliče, kteří přitom dříve patřili mezi ty nejvíce loajální, což platilo především pro KSČM. Z výsledků parlamentních voleb je zřejmé, že "levicové" voliče mohutně vysávají strany populistické tedy ANO a SPD. V případě ANO je tento fakt o to zajímavější a pikantnější s ohledem k tomu, že lídrem hnutí je ryze pravicový podnikatel a multimiliardář, který je a bude vše možné jen ne "lidumil".

Pokud chtějí levicové strany ČSSD a KSČM dále existovat, musí mít dostatek voličů. Kde je ale vzít? Ti noví se rodí jen velmi obtížně a pomalu, přetahování voličů jiných stran je téměř vyloučené. Jako jedno z mála možných řešení této svízelné situace se zdá možnost, že se obě strany budou snažit získat své ztracené voliče zpět.

Z tohoto úhlu pohledu se zdá blížící se hlasování o nedůvěře Babišovi respektive jeho vládě jako celkem zajímavá a dobrá možnost. ANO není standardní stranou a v takovém případě je celkem dobře možné, že pád Andreje Babiše z pozice premiéra nebo dokonce jeho odchod z politiky jako takové by mohl vyvolat natolik závažnou vnitrostranickou krizi, která by mohla vést až k rozpadu celého hnutí. V takovém případě po něm potenciálně zbyde více jak 1 milión lehce překvapených voličů, nevěřícně kroutících hlavami, kteří by se po té "zvláštní" zkušenosti mohli, potenciálně, s mírně provinilým výrazem vrátit ke svým dřívějším politickým preferencím.

Pokud je tedy v něčím zájmu vyslovení nedůvěry premiéru Babišovi, měla by to být právě levice, která má nyní příležitost vysmeknout se z pomyslné politické oprátky, kterou na ni šéf ANO spolu se svým týmem šikovně nastražil. Pokud tak neučiní, hrozí, že po dalších volbách budou tyto 2 strany vymazány z politické mapy.







K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688