Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  16.11.2018 08:58:39

Růst mezd v eurozóně nabral na obrátkách a tak snadno se nezastaví

 

Po letech stagnace v eurozóně se od začátku roku 2018 zvyšuje mzda nejrychlejším tempem za posledních šest let, uvedla tento týden studie společnosti Standard & Poor‘s. V současné době je růst podpořen zejména růstem zaměstnanosti a očekává se, že růst mezd bude pokračovat nejen v eurozóně, ale i ve Velké Británii.

Pokles míry nezaměstnanosti vysvětluje od druhého čtvrtletí roku 2017 více než 2/3 nárůstu mezd v eurozóně a přibližně 3/4 ve Spojeném království. S výjimkou Francie, Nizozemska a Spojeného království dosahují přírůstky produktivity pouze okrajový vliv na růst mezd. Od finanční krize v roce 2008 se produktivita práce velmi nezotavila, a to zejména ve Spojeném království.

Přes zpomalení hospodářského růstu v tomto roce, vyhlídky na zaměstnanost a míru neobsazených míst jsou i nadále vysoké a jsou v souladu s pevným vytvářením pracovních míst. Ratingová agentura odhaduje, že dynamika mezd by se měla zrychlit.

Mzdy ovlivňuje více strukturálních faktorů, jako například demografické faktory, konkurence ze strany zahraniční pracovní síly nebo zpomalení kolektivního vyjednávání a opatření ke snížení nerovnosti v platech.

Zrychlení růstu mezd v eurozóně a Spojeném království bude mít vliv na inflaci prostřednictvím pomalého procesu, který podle Standard & Poor‘s pravděpodobně vysvětluje absenci dopadu na základní inflaci. Je také možné, že zpomalení hospodářského růstu může podnítit společnosti k opožděnému dopadu rostoucích mezd na inflaci snížením jejich silných marží. Podle jejich používaného modelu se 1% bod ročního růstu mezd promítl do 0,2% bodu rostoucí inflace.

Růst jádrové inflace bude i nadále podporovat normalizaci měnové politiky ECB, která pravděpodobně nezmění svou politiku. Odhaduje se, že ECB ukončí kvantitativní uvolňování podle plánu v prosinci a poprvé zvýší sazby ve třetím čtvrtletí roku 2019. Bank of England bude nadále velmi pozorně sledovat výsledek Brexitu před tím, než změní své sazby.

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688