Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  15.11.2018 23:01:27

15. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek posílila naděje na uvolnění obchodního napětí mezi USA a Čínou, hlavní akciové indexy uzavřely po několikadenních ztrátách opět v plusu.

Zásluhu na tom měla zpráva deníku Financial Times, podle níž americký obchodní zmocněnec řekl, že je další vlna amerických protičínských cel zatím pozastavena, protože obě země spolu dále jednají. Mluvčí Roberta Lighthizera zprávu FT sice popřel, ale jeho vyjádření již vývoj obchodování nezvrátilo. Na devizovém trhu díky propadu libry zpevňoval dolar.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ve čtvrtek přidal 0,83 % na 25 289,27 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 1,06 % na 2 730,20 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 1,72 % na 7 259,03 bodu. Index volatility VIX klesl o 5,98 % na 19,98 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o jeden bazický bod na 3,11 %.

Po pětidenním propadu se zotavily akcie Applu (+2,47 %). Výsledky hospodaření, které překonaly očekávání analytiků, pomohly také technologické společnosti Cisco Systems (+5,50 %).

Dařilo se také akciím velkých bank, kterým mohla pomáhat zpráva o rozsáhlých nákupech akcií JPMorgan (+2,55 %) ze strany investiční společnosti Berkshire Hathaway (+0,58 %) Warrena Buffetta.

OPATRNÝ AKCIOVÝ OPTIMISMUS V USA

Na devizovém trhu kolem 22.00 SEČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru nárůst o 0,2 % na 1,1332 USD. Britská libra ve stejnou dobu na dolar ztrácela 1,65 % na 1,2778 USD. Euro k libře přidávalo asi 1,9 % na 0,8870 GBP. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zpevňoval ve stejnou dobu asi o 0,3 % na 97,05 bodu. Britskou měnu oslabil nejnovější vývoj kolem smlouvy o brexitu, kdy kvůli nesouhlasu s předběžnou dohodou vyjednanou s Evropskou unií odstoupilo několik britských ministrů.

Obchodování v Asii přitom libra zahájila růstem vůči dolaru v reakci na zprávy, že britská premiérka Mayová získala podporu svých ministrů pro připravený text dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Britský ministr pro brexit Dominic Raab oznámil, že odstupuje z funkce, protože nesouhlasí s návrhem dohody o odchodu Británie z EU. Regulační opatření pro Severní Irsko považuje Raab za ohrožení územní celistvosti Spojeného království.

V reakci na zprávu výrazně klesly výnosy britských státních dluhopisů. Výnosy desetiletých německých státních dluhopisů se podle agentury Reuters propadly nejníže za dva týdny, protože zpráva o odchodu ministra vyvolala mezi investory poptávku po bezpečnějších investicích. Naopak ze stejného důvodu vzrostly výnosy italských vládních dluhopisů.

RŮST VÝNOSŮ (PO)TRÁPÍ INVESTORY

"Dohoda o brexitu je s rezignací ministra pro brexit Dominika Raaba mrtvá, a to by mohl být konec cesty pro Mayovou," prohlásil analytik Thin Markets UK Naeem Aslam. Ne všichni jsou ale tak pesimističtí. "Raabova rezignace mění situaci. Je těžké být optimistický vůči libře v krátkodobém výhledu," dodal k situaci na trhu stratég z banky Nomura Jordan Rochester. Upozornil však také, že Mayová přežila mnohem horší věci. Nyní podle něj půjde o to, zda bude následovat vlna rezignací. Nestabilita na trhu však podle něj bude krátkodobá a Mayová najde způsob, jak dohodu prosadit.

Ceny ropy se zvýšily o necelé procento. Přetrvávají však obavy z nadměrných dodávek suroviny na trh. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nyní podle agentury Reuters kvůli obavám z převisu nabídky nad poptávkou zvažuje, že v příštím roce sníží dodávky až o 1,4 milionu barelů denně.

Kartel OPEC a Mezinárodní agentura pro energii (IEA) tento týden varovaly, že trh s ropou se bude přinejmenším v první polovině příštího roku potýkat s nadbytečnými dodávkami. Důvodem je rostoucí těžba ropy mimo OPEC i zpomalení poptávky v zemích, jako jsou Čína a Indie.

"K odvrácení dalšího poklesu cen je snížení produkce nezbytné," uvedl analytik Tamas Varga ze společnosti PVM Oil Associates. Ceny ropy jsou v poslední době pod tlakem kvůli zpomalování růstu světové ekonomiky a stoupající těžbě v USA a některých dalších zemích. Během pouhých šesti týdnů tak ropa zlevnila zhruba o čtvrtinu.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ČTVRTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:59  GER: Také IFO naznačuje zlepšení Research (Česká spořitelna)
Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688