Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.11.2018 10:57:03, aktualizováno 11:29:14

Britská vláda podpořila dohodu o brexitu, dva ministři ale končí. Libra padá


Britský ministr pro brexit Dominic Raab dnes odstoupil z funkce. Svůj krok oznámil na twitteru a rozhodnutí zdůvodnil nesouhlasem s návrhem dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Dohodu přitom ve středu podpořil kabinet premiérky Theresy Mayové. Regulační opatření pro Severní Irsko považuje Raab za ohrožení územní celistvosti Spojeného království. Britská libra po Rabově sdělení a následných slabých datech o tržbách britských obchodníků prodce oslabila. K euru klesla o 1,5 % na 88,3 pence za euro a zamířila k největší denní ztrátě letošního roku. O chvíli později oznámila svou rezignaci také ministryně pro práci a penze Esther McVeyová.

"Dnes jsem rezignoval na post ministra pro brexit. Nemohu s klidným svědomím podpořit podmínky navrhované v naší dohodě s EU," napsal Raab na twitteru, kde zároveň přiložil kopii rezignačního listu adresovaného Mayové.


V dopise Raab vysvětluje důvody, proč se rozhodl odstoupit. "S politováním sděluji, že po včerejším (středečním) kabinetním zasedání musím rezignovat," píše Raab premiérce. Uznává sice, že chápe, proč se Mayová rozhodla hájit podobu dohody, se kterou vláda ve středu souhlasila, sám ji ale podpořit nemůže.

Britská premiérka Theresa Mayová už ve středu získala podporu svých ministrů pro připravený text dohody o brexitu. Dohoda je podle ní "tou nejlepší, jaké bylo možné dosáhnout". Po premiérčině projevu zveřejnila Evropská komise návrh dohody o brexitu, který má 585 stran.

"Kolektivním rozhodnutím kabinetu bylo, že vláda má podpořit návrh dohody o odchodu (Británie z EU)," uvedla Mayová ve středu večer před svým sídlem v Downing Street 10. Podle stanice Sky News byl ale britský kabinet velmi rozdělený a proti připravené dohodě se na jednání postavilo až deset členů vlády.

Přijetí dohody s Evropskou unií je podle Mayové "v národním zájmu" a obsah připravené dohody splňuje "slib referenda" z června 2016, ve kterém si Britové odhlasovali odchod z evropského bloku. "Toto rozhodnutí chrání pracovní místa a unii," uvedla dále Mayová s odkazem na unii čtyř zemí Spojeného království: Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska.

V krátkém projevu dala premiérka jasně najevo, že existovaly jen dvě alternativy: "Volba byla mezi touto dohodou, která nám umožní získat zpět kontrolu a vybudovat lepší budoucnost pro naši zemi, a tím, abychom se vrátili na začátek s další nejednotou, další nejistotou a nesplněním slibu referenda."

Bývalý předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, který byl jednou z hlavních tváří kampaní za brexit před referendem v roce 2016, v reakci na schválení připravené dohody na twitteru napsal, že "jakýkoli člen kabinetu, který je opravdovým zastáncem brexitu, musí nyní rezignovat, nebo už mu nikdo nebude důvěřovat".

Dnes by Mayová měla s prohlášením vystoupit v britském parlamentu.

Na rozhodnutí britské vlády celé odpoledne netrpělivě čekali v Bruselu. Mimořádný summit EU k brexitu bude v neděli 25. listopadu, oznámil dnes předseda Evropské rady Donald Tusk. Šéfové států a vlád unijních zemí by na této schůzce měli "finalizovat a formalizovat" text dohody o britském odchodu z EU.

Vývoj měnového páru EURGBP za poslední 3 dny:

Zdroje: ČTK, Patria.cz, Reuters

SLEDUJTE: Vyjádření britské premiérky Theresy Mayové k rezignaci dvou ministrů z její vlády kvůli rozvodové dohodě s Evropskou unií, kterou včera kabinet podpořil

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste