Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.11.2018 09:58:45

Zisk RWE za tři čtvrtletí klesl, rival E.ON naopak zisk zvýšil


Německé energetické společnosti RWE klesl za devět měsíců letošního roku zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) o 23,5 procenta na 1,3 miliardy eur (33,7 miliardy ). Pokles způsobily slabší výsledky podnikání s hnědým uhlím a jadernou energií. Konkurenční E.ON ve stejném období naopak zvýšil provozní zisk EBIT o 11 procent na 2,35 miliardy eur (61 miliard ). Firmy to uvedly ve svých dnešních sděleních.

Výsledky RWE, která je největším producentem elektřiny v Německu, byly v souladu s průměrným odhadem analytiků v anketě agentury Reuters. Čistý zisk se snížil o 30,6 procenta na 645 milionů eur. Firma současně potvrdila záměr vyplatit za letošní rok dividendu 0,70 eura za akcii, což představuje ve srovnání s předchozím rokem nárůst o 40 procent.

Čistý zisk konkurenční společnosti E.ON se za devět měsíců snížil o pětinu na 2,9 miliardy eur. Loni však hospodaření podpořil mimořádný zisk související s daní na energii z jádra. Upravený čistý zisk naopak o čtvrtinu vzrostl a dosáhl 1,2 miliardy eur. E.ON současně zlepšil výhled na celý rok s tím, že zisk EBIT bude spíše na horním konci očekávaného rozpětí 2,8 miliardy až tři miliardy eur. Důvodem je snížení nákladů, vyšší zisk divize obnovitelných zdrojů a oživení v turecké divizi.

RWE se letos v březnu dohodla s firmou E.ON na rozdělení innogy, která je divizí RWE. Společnost E.ON v rámci dohody získá podíl RWE v innogy. RWE si nicméně ponechá aktivity innogy v odvětví obnovitelných zdrojů energie a získá rovněž aktivity E.ON v tomto sektoru. E.ON pak bude vlastnit aktivity innogy v oblasti energetických sítí.

RWE dnes potvrdila, že plánované rozdělení divize innogy pokračuje podle plánu a stále očekává, že dohoda získá povolení orgánů EU v polovině příštího roku. Poté by měla být celá transakce rychle dokončena. Složitá transakce je částečným obratem v původním rozhodnutí RWE z roku 2016 osamostatnit innogy. RWE se díky tomu stane třetím největším hráčem v oblasti obnovitelné energie v Evropě po španělské firmě Iberdrola a italské Enel.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688