ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  14.11.2018 08:39:24

Cena ropy ve volném pádu: bude se opakovat kolaps z roku 2014?

Kartel OPEC má zaděláno na pořádný problém. Byť to ještě před několika týdny vypadalo na poklidný konec roku, nyní se ceny ropy ocitly ve volném pádu. I přes verbální intervenci Saúdské Arábie ztratila ropa Brent od začátku října již 25 %, přičemž jen během včerejšího dne to bylo 7 %. Rekordní dvanáctý den v řadě již klesá také cena lehké americké ropy (WTI). Co se na ropném trhu vlastně děje?

Ve zkratce řečeno, trh je vystrašen z významného převisu nabídky nad poptávkou v následujících měsících. Na jednu stranu k tomu přispěla Trumpova administrativa rozvolněním původně „nejtvrdších sankcí v historii“ na Írán, když udělila výjimky na dovoz íránské ropy. Na druhé straně zde máme podstatné navýšení těžby jak od Saúdské Arábie (10,7 mil. barelů denně), tak i Ruska, které dokonce těží na post-sovětském maximu (11,4 mil. barelů denně).

Nejpozoruhodnější je však růst těžby ve Spojených státech, kde probíhá druhá vlna břidlicové revoluce. Především díky ní se USA staly po více než 40 letech opět největším producentem surové ropy a v tomto roce budou samy s to uspokojit celý přírůstek globální poptávky po ropě (přibližně 1,5 mil. barelů denně).

Právě nejistota ohledně kondice globální poptávky je přitom druhým faktorem, který ropnému trhu nedá spát. Nejenže dynamika globálního růstu zpomaluje, ale stále živé je i téma obchodního konfliktu nebo všudypřítomných problémů rozvíjejících se trhů (Turecko, Argentina apod.). V neposlední řadě je pak na stole i otázka zpomalující čínské ekonomiky. Její role je přitom - z pozice největšího importéra ropy na světě - klíčová, a to nejen pro ropu, ale komoditní trhy obecně.

Aktuální situace tak až nápadně připomíná rok 2014, kdy odstartoval jeden z největších kolapsů cen ropy v historii. Saúdská Arábie se tehdy rozhodla hájit vlastní tržní podíl na úkor cen, a tak produkci oproti očekávání navýšila. Teď stojí opět před stejným dilematem – chránit tržní podíl nebo cenu ropy? Poslední – ne zrovna pozitivní – zkušenost může sloužit jako varování. Nakonec, Saúdská Arábie již signalizovala ochotu omezit těžbu a prodloužit úspěšnou kooperaci s Ruskem. Vzhledem ke kolabujícím cenám však bude potřeba artikulovat dostatečně kredibilní závazek. Tím by nemělo být nic jiného než pokles těžby minimálně o 1 mil. barelů denně, a to již na prosincovém jednání států OPEC+ ve Vídni.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:14  S&P 500 poklesl popáté v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:03  Poslední vyjádření z Fedu před začátkem mediální karantény (Ranní zpráva z... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688