kryptomonitor.cz (Kryptomonitor)
Akcie ve světě  |  14.11.2018 06:38:57

Hash wars začínají: měnu bitcoin cash čeká hard fork

Plánovaný update sítě digitální měny bitcoin cash (BCH) se uskuteční 15. listopadu. Ale rozepře mezi konkurenčními zúčastněnými stranami vyvolaly obavu, že BCH, který je nyní čtvrtou největší kryptoměnou podle své tržní kapitalizace, by se mohl rozštěpit na dvě měny. Sám BCH se loni oddělil od bitcoinu v rámci debaty, která se rozhořela ohledně škálování.

Bitcoin Cash je nastaven na rozdělení v hard forku každých šest měsíců. Avšak pro nadcházející hard fork se nenašel konsensus. Jsou zde dva konkurenční tokeny:

1/ Bitcoin cash ABC (jehož proponentem je Roger Ver) je mince, která se odštěpila od blockchainu Bitcoinu (BTC) a její zastánci chtějí ponechat velikost bloku na 32 MB.

2/ Bitcoin cash SV (jehož vlajku nese Craig Wright, kontroverzní hlavní vědec kryptoměnové firmy nChain), jedná se o odnož blockchainu Bitcoin Cash ABC a záměrem jeho zastánců je navýšit velikost bloku na 128 MB.

Craig Wright se sám prohlásil za tvůrce bitcoinu, mytologickou postavu kryptosvěta jménem Satoshi Nakamoto. Nedávno zaslal svému protivníkovi Rogeru Verovi mail plný silných slov a vyhrožoval v něm zničením konkurenční měny.

Data získaná z Coin Dance ukazují, že BCH SV získal před blížícím se datem forku více těžebního výkonu. Coin Dance odhaduje, že „nejméně 63 procent“ těžařů BCH podporuje verzi SV, ve srovnání s „nejméně 18 procenty“ těžařů, kteří podporují verzi ABC. Jsou to však pouze odhady, nic více. Podle veřejných prohlášení pooly CoinGeek, SVPool, BMG Pool, okminer a mempool, které všechny naznačily svou podporu pro BCH SV, kontrolují celkem nejméně 73 procent hashrate sítě.

Jak již bylo zmíněno, Craig Wright naznačil, že podpoří zničení konkurenční BCH ABC, pokud k tomu bude mít příležitost. Tedy pokud těžaři BCH SV získají více než 51 procent těžebního výkonu sítě. Zničení implementace BCH ABC chce provést těžbou prázdných bloků na síti poté, co se mince rozdělí.

Peter Rizun, hlavní vědec v Bitcoin Unlimited, však řekl již 5. listopadu magazínu CoinDesk, že nevěří, že by k tomuto došlo: „Myslím, že jde o bluf, nemají technickou kapacitu na to, aby to mohli uskutečnit. Pokud se to stane, mohlo by to poškodit BCH.“

Zatímco těžaři možná indikují svou podporu pro verzi SV, obchodníci naopak stále preferují verzi ABC. Podle údajů z pre-fork obchodování na burze Poloniex se BCH ABC obchoduje v ceně kolem 415 dolarů, což je téměř čtyřikrát více než činí cena BCH SV, který se obchoduje za 115 dolarů (ceny jsou na burze stanoveny ve stabilní měně USDC). Ovšem je třeba poznamenat, že objemy obou těchto měn obchodované na Poloniex jsou poměrně malé. Pro srovnání samotný BCH se v pondělí 12. listopadu obchodoval za cenu kolem 524 dolarů.

Každá kryptoměna je pouze tak silná, jak jsou silné principy, na kterých je vytvořena a jak silná je soudržnost její podpůrné komunity. Agresivní a konfrontační přístup obou hlavních figur, kterými jsou Roger Ver a Craig Wright, se mnohem lépe hodí pro centralizované diktatury než pro decentralizované řešení problémů.

The post Hash wars začínají: měnu bitcoin cash čeká hard fork appeared first on Kryptomonitor.cz.

Kryptomonitor

Kryptomonitor je informační web o kryptoměnách, který cílí nejen na investory a obchodníky s kryptoměnami, ale také zájemce z řad široké veřejnosti, kteří chtějí sledovat nejnovější vývoj v této oblasti.

Publikuje jak vlastní články, analýzy a rozhovory, tak i krátké denní zprávy, které přinášejí stručné aktuální informace o všem, co hýbe světem kryptoměn.

Více na: www.kryptomonitor.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.07.2021London hard fork ETH je za dveřmi! Čeho se dočkáme? cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
23.03.2021Ethereum Berlin hard fork cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688