Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  13.11.2018 17:35:51

BDO: Využití blockchainu v průmyslu je omezené. Často jde jen o marketing


Úspěšné a efektivní využití blockchainu napříč odvětvími je ve většině případů marketingová bublina. Podle odborníků z poradenské společnosti BDO firmy pouze využívají pozdvižení kolem této technologie ke svému zviditelnění a zaujetí investorů. Reálné uplatnění je nejasné. Přední český odborník na blockchain Aleš Janda upozorňuje na velmi omezené možnosti praktického využití. Jedná se totiž o vysoce nákladnou technologii, která je využitelná jen v určitých případech. Podle BDO se mylně mluví o blockchainu i v případech, kde se jedná o decentralizované privátní databáze. Při podrobnějším pohledu na prestižní žebříček Forbes Global 2000 je jisté, že přes 50 společností ze seznamu zkoumá využití této technologie ve svém byznysu.

 

V nejrůznějších sektorech hospodářství se objevují zprávy, co všechno dokáže technologie blockchain v budoucnosti změnit, zlepšit, zefektivnit či vyřešit. Zmiňované novinky mají málo společného s blockchainem fungujícím v oblasti kryptoměn.

 

Všude samý blockchain

 

Pojem blockchain byl ještě nedávno spojován výlučně s problematikou kryptoměn. S rozšiřující se oblibou digitálních měn vzrostla také popularita termínu blockchain. Mnohé podnikatelské subjekty se údajně zabývají jeho uplatněním ve svém oboru. Tento fakt nezapomínají intenzivně komunikovat, což vede k nadužívání výrazu. „Společnosti ve většině případů pouze využívají humbuku, který kolem blockchainu nastal. Prohlášením, že pracujete na zavedení této technologie do svého podnikání, se můžete v očích veřejnosti stát inovátorem nebo dokonce získat pozornost investorů. Přitom reálné využití v praxi je přinejmenším s otazníkem,“ říká Lukáš Hendrych z poradenské společnosti BDO.

  

Vývoj privátních blockchainů

Technologie blockchain má mít velký potenciál především v pojišťovnictví a finančním sektoru. Nicméně se objevují zprávy o zapojení této technologie také do potravinářství, strojírenství, logistických služeb či obchodurealitami. V těchto případech jde o vývoj nových privátních blockchainů, jež nejsou nijak navázané na dosavadní blockchain kryptoměn. „Využití blockchainu, jak ho známe ze světa kryptoměn, není v jiných odvětvích prakticky možné. Přestože mnoho firem hovoří o blockchainu, jedná se spíše o stejně nazvaný privátní nástroj, který se technologií spjatou s digitální měnou pouze inspiroval,“ upřesňuje Aleš Janda, přední český odborník na technologii blockchain.

Zkoumáním využitelnosti blockchainu se přitom dle svých vyjádření zabývá mnoho firem a značek, včetně největších společností světa. Z žebříčku Global 2000 magazínu Forbes mezi ně patří nejméně 50 subjektů, které ve svém oboru patří k absolutní špičce – JPMorgan, Apple, Royal Dutch Shell, Toyota, Wallmart, Pfizer či Nestlé. 

 

 

Blockchain v dodavatelských řetězcích

 

Blockchain je databáze veškerých transakcí sdílená mezi několika subjekty. Jeho popularita je podmíněna vlastnostem, jako jsou absence prostředníka, decentralizace, neprolomitelnost či transparentnost. Právě kvůli zvýšení transparentnosti testují maloobchodní společnosti uplatnění této technologie v dodavatelských řetězcích. V podstatě se jedná o sofistikovanější trackovací zařízení. Blockchain nachází uplatnění tam, kde si jednotliví aktéři vůbec nevěří. Je otázka, zda je uplatnění v dodavatelských řetězcích žádoucí. Až čas ukáže, jestli blockchain může nahradit kvalitní a roky prověřené dodavatelsko-odběratelské vztahy,“ uzavírá Lukáš Hendrych z BDO.

Zdroj: TZ BDO

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688