Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  13.11.2018 14:49:20

Dozorčí rada ČEZ prověří opční program firmy, uvedl její předseda


Dozorčí rada energetické společnosti ČEZ prověří opční program společnosti. ČTK to dnes řekl její předseda Otakar Hora. Prostřednictvím programu mohou manažeři ČEZ nakupovat akcie firmy. Deník E15 už dříve uvedl, že jen za prvních pět měsíců letošního roku vydělal opční program členům vedení společnosti bezmála 24 milionů korun. Opční program bude také tématem valné hromady ČEZ, která se uskuteční 30. listopadu z podnětu minoritních akcionářů sdružených kolem ekonoma a poradce investiční skupiny J&T Michala Šnobra. Šnobr dlouhodobě prosazuje jeho zrušení.

"Akciový opční program ČEZ, jako běžný motivační nástroj pro management firem, byl v ČEZ přijat před více než 17 roky, v roce 2001. Od té doby prošel řadou změn. Jsem informován, že předchozí dozorčí rada se věnovala jeho analýze, zda odpovídá současným potřebám. I stávající dozorčí rada bude v nejbližší době, na přelomu roku, prověřovat tento program, a pokud dojdeme k závěru, že je třeba jej upravit, pak k tomu přistoupíme," uvedl dnes Hora.

Z pozvánky na valnou hromadu mimo jiné vyplývá, že akcionáři sdružení kolem Šnobra chtějí, aby o využití opčního programu představenstvem nově rozhodovala valná hromada, a ne dozorčí rada jako dosud. Představenstvo ve svém stanovisku k návrhu uvádí, že aktuální mechanismus zajišťuje efektivní nastavení odměňování manažerů. "Naopak, v případě přesunu této působnosti na valnou hromadu by hrozila ztráta části takové efektivity," napsalo v pozvánce představenstvo ČEZ.

Některé další navrhované body týkající se opčního programu firma na pořad jednání akcionářů nezařadila. "Skupina ČEZ přijala všechny body, které právně mohla, a ty jsou na program valné hromady zařazeny," uvedl už dříve mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Osm jich nominuje stát, zbytek jsou zástupci zaměstnanců. Podle některých médií po červnových personálních změnách ovládl dozorčí radu svými nominanty premiér Andrej Babiš (ANO), který v minulosti několikrát kritizoval současné vedení společnosti. Dozorčí rada mimo jiné volí a odvolává členy představenstva ČEZ.

Bývalý viceprezident Komory auditorů ČR Hora, který byl dříve také zodpovědný za provozní řízení společností poradenské skupiny KPMG v České republice, byl v červnu do rady zvolen spolu s bývalým členem bankovní rady České národní banky Lubomírem Lízalem a Karlem Tyllem, který je od srpna náměstkem pro veřejné rozpočty na ministerstvu financí. Předsedou rady byl zvolen v polovině srpna.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií společnosti. V poslední době se v Česku opět řeší případná stavba nového jaderného zdroje a role ČEZ při tomto projektu. Možností je i prodloužení životnosti Jaderné elektrárny Dukovany.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688