Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  13.11.2018 09:18:51

Rozbřesk: Akcie pod palbou, Apple táhne trh dolů. Co trh řekne na středeční čínská čísla?

Akciovým trhům opět není do zpěvu. Říjnový propad indexů byl nejhorší za posledních sedm let a zdá se, že se stabilizací mají trhy stále problém. Včera americké akcie ztratily přes 2 %. Padají především technologické tituly a akcie s expozicí na rozvíjející se trhy, zejména pak na Čínu - “první na ráně” z velkých společností tak zůstal opět Appel, který ztratil přes 5 %.

Důvodů k obavám je v tuto chvíli jako vždy víc, skutečně “velký” strach ale stojí a padá s Čínou. Druhá největší ekonomika je za vrcholem finančního cyklu a vláda těžko může pomoci zpomalující ekonomice skrze podporu nových úvěrů a investic. Naopak problémy v čínském finančním sektoru mohou nehledě na úsilí komunistické strany dříve nebo později výrazněji sešlápnout brzdu. Především čínský realitní sektor je pod silným tlakem - příští rok čekají čínské developery rekordní splátky dluhu (přes 55 miliard dolarů), což na klesajícím realitním trhu může být tvrdý oříšek. Negativní vývoj by jenom urychlila ostřejší obchodní válka s Donaldem Trumpem, který se po ztrátě sněmovny reprezentantů může chtít ještě výrazněji profilovat na poli zahraniční politiky (když mu pravděpodobně neprojdou domácí daňové škrty). A v neposlední řadě na Čínu nepůsobí dobře ani další zvyšování sazeb Fedu - prodražuje financování řadě čínských podniků.

A zpětně vzato současné obavy Applu ze slábnoucí poptávky po Iphonech přímo souvisí s Čínou - v roce 2017 byla Čína pro Iphone největším trhem, kde Apple ve finále prodal víc kusů než v USA. I proto mohou být pro americké akcie v tomto týdnu důležité středeční čínské statistiky za maloobchod a průmysl…, možná ve finále více než domácí americký maloobchod.

TRHY

CZK a dluhopisy

I přes horší náladu na globálních akciových trzích se koruně zatím nechce do testování 26,00 EUR/CZK. Uvidíme, zda ji k tomu v dalším průběhu týdne nepomohou slabá čísla za německý i český HDP (středa).

Zahraniční forex

Eurodolar stále kotví pod hladinou 1,13 tlačen níže tučným úrokovým diferenciálem mezi dolarovými a eurovými úrokovými sazbami a vysokými rizikovými prémiemi u italského vládního dluhu.

Během dneška by měla italská vláda reagovat na doporučení komise přehodnotit návrh rozpočtu na rok 2019, který počítá s deficitem 2,4 % HDP. Řím však zjevně nic přehodnocovat nehodlá a tak tlak na italské vládní dluhopisy a s nimi i eurodolar může pokračovat.

Ropa

Kartel OPEC v čele se Saúdskou Arábií mají možná zaděláno na větší problém, než se původně zdálo. I přes vcelku jasnou deklaraci ochoty snížit těžbu totiž cena ropy Brent pokračuje v pádu pod 70 USD/barel, stejně jako severoamerická WTI, jejíž cena klesá již rekordní jedenáctý den v řadě.

Na verbální intervence kartelu již reagoval americký prezident Trump, který skrze twitter vyjádřil přání, aby se zástupci OPECu a explicitně i Saúdská Arábie produkčních škrtů vyvarovali. Americký prezident se tímto snaží opět vyvíjet tlak zejména na Saúdy, nicméně je otázka, jestli ti mají v tento moment vůbec jinou možnost než snížit produkci. V lecčem totiž současná situace připomíná období kolapsu cen ropy let 2014-2015, kdy mohutně rostla americká produkce a dynamika globálního růstu rovněž oslabovala. Saúdská Arábie se tehdy rozhodla produkci naopak navýšit, aby bránila svůj tržní podíl před americkými producenty, což prohloubilo kolaps cen. Strategie však úspěch neslavila, což zřejmě bude mementem, proč tentokrát podobný propad cen nepřipustit a k těžebním škrtům v dohledné době sáhnout.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688