TNBiz (TN.cz)
13.11.2018 00:14:50

Počasí ve světě: Obří požáry dál pustoší Kalifornii.

Kalifornští záchranáři dál pátrají po obětech obrovského požáru, který od čtvrtka ničí okolí kalifornského města Paradise. Úřady evidují už nejméně 31 mrtvých. Dalších 228 lidí se pohřešuje. Podle zahraničních médií je to v Kalifornii za posledních 85 let požár s nejvyšším počtem obětí.

Paradise je kalifornské městečko, které teď místo ráje - jak zní v překladu jeho název - připomíná spíš peklo. Záchranáři v sutinách ohořelých budov dále pátrají po obětech ničivého požáru, který spálil na troud okolo 6 700 staveb.

Před požárem, který už sežehl přes 44 tisíc hektarů půdy, tedy oblast o rozloze hlavního města Prahy, muselo uprchnout do bezpečí přes čtvrt milionu obyvatel. Zkrotit se ho zatím podařilo jen asi z 25 %. Více než 4 a půl tisícům hasičů práci totiž komplikuje silný vítr.

"Prosím, poslechněte varování a nezůstávejte ve svých domech ve snaze je zachránit. To nechte na nás. Neriskujte své životy," varoval obyvatele postižené oblasti šéf hasičů Mark Lorenzen.

Masivní požáry sužují i přímořské letovisko Malibu, kde si své luxusní rezidence postavila i řada hollywoodských celebrit či popových hvězd. O střechu nad hlavou přišla například americká zpěvačka Miley Cyrus nebo skotský herec Gerard Butler.

Hašení požáru může podle odborníku trvat i měsíc, a to i kvůli větru, který má v následujících dnech dosáhnout rychlosti až 112 km/h.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty