Patria (Patria Finance)
Komodity  |  12.11.2018 10:20:29

Saudi chtějí v prosinci snížit vývoz ropy o 500.000 barelů. Rozbití OPECu prý nechystá


Saúdská Arábie plánuje v prosinci snížit dodávky ropy na světové trhy ve srovnání s předchozím měsícem o půl milionu barelů denně. Uvedl to v neděli saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) má na počátku příštího měsíce jednat o plánu těžby ropy na příští rok, zatím však není jisté, zda se podaří přesvědčit všechny členy, aby se dohodli na koordinovaném snížení těžby.

Rozhodnutí Saúdské Arábie představuje snížení globálních dodávek ropy zhruba o 0,5 procenta.

Ceny ropy v úvodu dnešního obchodování výrazně rostou, Brent přidává 2 % na 71,62 USD za barel, americká lehká ropa WTI se obchoduje vyšší o 1,6 % na 61,14 USD za barel.

Země letos kvůli tlaku amerického prezidenta Donalda Trumpa a dalších spotřebitelů ropy zvýšila těžbu asi o jeden milion barelů denně, aby pomohla vyrovnat nižší dodávky z Íránu kvůli plánovanému obnovení sankcí vůči Teheránu ze strany USA. Někteří klienti Íránu však získali výjimku a mohou v Íránu dál ropu nakupovat. Vzrostly tak obavy z nadměrných dodávek na trh, v důsledku čehož se ceny ropy v pátek propadly pod 70 dolarů za barel. Ještě v říjnu se barel severomořské ropy Brent prodával až za 85 dolarů.

Případnému snížení těžby, pokud je OPEC schválí, je nakloněn také ruský ministr energetiky Alexander Novak. Ten se stejně jako Chálif v neděli zúčastnil jednání monitorovacího výboru OPEC a dalších producentských zemí, které společně koordinují těžbu ropy. Nicméně Novak dodal, že případné nadměrné dodávky na trh budu trvat jen několik měsíců a budou to pouze sezonní výkyvy, do poloviny příštího roku by podle něj měl být trh znovu vyrovnaný, případně by poptávka mohla převýšit nabídku.

Saúdská Arábie a Rusko jsou největšími vývozci ropy na světě, v těžbě jsou světovou jedničkou Spojené státy.

Podle zdrojů, na které se odvolává agentura Reuters, chce Saúdská Arábie navrhnout, aby OPEC a další přední těžaři ze skupiny nazývané OPEC+ kvůli poklesu cen snížili těžbu ropy až o jeden milion barelů denně. Nicméně analytici upozorňují, že rozhodnutí o budoucí produkci bude záviset i na tom, jak se na trhu s ropou projeví výjimky, které poskytly USA na nákup ropy z Íránu.

Fálih dnes podle agentury Reuters prohlásil, že OPEC a jeho spojenci souhlasí s technickou analýzou, podle které se dodávky příští rok musejí snížit o více než 1 milion denních barelů oproti říjnovým úrovním, aby se trh vyrovnal. Také prohlásil, že Rijád se nechystá na rozbití OPEC a že věří, že skupina zůstane globální centrální bankou ropy po dlouhou dobu.

Washington nečekaně udělil výjimku na nákup ropy osmi klientům Íránu na příštích 180 dní. Tyto země se na celkovém vývozu ropy z Íránu námořní cestou podílejí třemi čtvrtinami. Vývoz ropy z Íránu by mohl v listopadu klesnout zhruba na jeden milion barelů denně, což bude třetina maxima z poloviny letošního roku. Analytici však čekají, že toto číslo by od prosince mohlo začít růst, protože země využijí výjimek na dovoz ropy z Íránu.

Vývoj ceny americké ropy WTI za posledních 6 měsíců ukazuje graf níže. Minulý týden se ropa (WTI i Brent) svezla do medvědího trhu.

Zdroj: ČTK, Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688