Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  12.11.2018 08:28:55

Spurný (Moneta): Spojení s Air Bank přinese růst úvěrů, vkladů i ziskovosti, dividendu nezasáhne


Uskutečnění plánovaného spojení Monety Money Bank s Air Bank a Home Creditem nebude mít vliv na to, že banka vyplatí akcionářům za loňský, letošní, příští a přespříští rok slíbenou dividendu celkem minimálně 11,5 miliardy . V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel Monety Money Bank Tomáš Spurný. Střednědobým cílem Moneta Money Bank je po plánovaném spojení s Air Bank a Home Creditem růst v příštích letech o osm procent ročně v objemu úvěrů i vkladů. Tento růst by byl mírně rychlejší, než o kolik by měl v tomto období posílit celý trh, řekl také.

Závazek pro dividendu bude dodržen

Zamýšlenou dividendu za letošní rok banka po zveřejnění výsledků za tři čtvrtletí zvýšila na 5,6 koruny hrubého za akcii, dosud to bylo o desetník méně. Dlouhodobě se banka zavázala vyplácet akcionářům minimálně 70 procent zisku. Slíbila jim rovněž, že za roky 2017, 2018, 2019 a 2020 vyplatí v úhrnu nejméně 11,5 miliardy .

Moneta na základě výsledků zvýšila odhad letošního celoročního čistého zisku na 4,1 miliardy korun, tedy o 100 milionů více proti předchozímu odhadu ze září. V roce 2017 vydělala 3,9 miliardy . V příštím roce zisk podle Spurného klesne na 3,6 miliardy kvůli odpadnutí jednorázových vlivů, které letos pozitivně ovlivnily hospodaření.

Cílem 8% růst úvěrů i vkladů ročně po spojení s Air Bank

Střednědobým cílem Moneta Money Bank je po plánovaném spojení s Air Bank a Home Creditem růst v příštích letech o osm procent ročně v objemu úvěrů i vkladů. Tento růst by byl mírně rychlejší, než o kolik by měl v tomto období posílit celý trh, řekl také Spurný v rozhovoru s ČTK. Právě akvizice podle něj dává prostor pro rychlejší růst banky a pro snížení provozních nákladů.

"Cílem banky je získat pětiprocentní podíl na trhu hypoték do roku 2020, při spojení bude aspirací získat tento podíl minimálně osmiprocentní," upozornil Spurný. Banka začínala před dvěma lety s jedním procentem, nyní je na úrovni 2,4 procenta ve třetím čtvrtletí. Tento trh přitom podle něj vytváří tři čtvrtiny celkové úvěrové aktivity drobné klientely.

"Pro klienty obou bank to znamená přínos především v podobě hustší pobočkové sítě čítající přes 230 obchodních míst a díky nárůstu počtu bankomatů na více než tisíc i vyšší dostupnost hotovosti," uvedl Spurný. Dalším elementem jsou inovace. "Air Bank je mnohem více digitální bankou, než jsme my z hlediska distribuce retailových úvěrových produktů. Při spojení vybereme nejlepší z obou digitálních platforem," podotkl.

Spojení znamená zvýšení ziskovosti o více jak desetinu

Pro akcionáře banky bude spojení znamenat zvýšení ziskovosti o více než deset procent ve srovnání s organickým růstem podle střednědobého plánu. Budoucí počet zaměstnanců se podle Spurného nedá odhadnout. "Minimálně dvě ze čtyř největších bank mají program na racionalizaci zaměstnaneckého kmene a nákladů. My takovýto program nemáme a ani ho nyní neplánujeme," poznamenal.

Uzavření transakce se předpokládá 1. července 2019 a je podmíněno dokončením tzv. due dilligence (hloubkové kontroly), získáním souhlasu příslušných regulátorů a akcionářů Monety na valné hromadě. Ta bude o transakci rozhodovat v prvním čtvrtletí 2019. Její rozhodnutí nemůže Spurný předjímat. "Pro zvýšení hodnoty banky musíme zvýšit její ziskovost. Pro zvýšení ziskovosti musíme růst, získávat více klientů. Nyní zaostáváme v získávání nových klientů," řekl k důvodu akvizice.

Rok od úvodních jednání

Zodpovědností managementu je podle něj mít alternativní strategie, kterou je vedle strategie organického růstu také akviziční strategie. Proto před 12 měsíci oslovil vlastníky Air Bank a začal s nimi vést debatu o jejím možném prodeji, popsal vznik myšlenky spojení. "Ať velké banky tvrdí cokoliv, takzvané vyzývatelské banky rostou rychleji než ty ostatní, a to jak z hlediska počtu klientů, tak podle objemu poskytnutých úvěrů a depozit. Navíc přinášejí na trh inovace," dodal.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016, jméno banky z dřívějšího GE Money Bank se změnilo v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Finanční ústav je dlouhodobě jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Moneta Money Bank spustila proces k získání Air Bank a českého a slovenského Home Creditu ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera před několika týdny. Vznikne tak dvojka ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značkou Air Bank. Hodnota zamýšlené transakce je 19,75 miliardy korun.

Banka, která může vzniknout, by provozovala třetí nejrozsáhlejší distribuční síť v ČR s 237 pobočkami doplněnou o 1005 bankomatů. K více než milionu klientů Monety by přibylo asi 637.000 zákazníků Air Bank a zhruba 469.000 zákazníků Home Creditu. Nová firma bude podle počtu klientů třetí největší bankou za Českou spořitelnou a ČSOB.


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

13.11. 07:55  Nic neni definitivni (Ex)
12.11. 08:41  Nic neni definitivni (Fonteney Asset Management)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688