TNBiz (TN.cz)
Investice  |  10.11.2018 11:05:39

Praha má ušetřeno. Politici již vymýšlí, jak peníze utratit

Praze se hromadí obrovské zásoby peněz. Na účtech za loňský rok zbylo skoro 39 miliard korun. Zatímco provozní náklady se neustále zvyšují, politici čím dál méně investují. Nové vedení metropole má ale velké plány – stavbu metra linky D nebo opravy bytů.

Pražští politici investovali do rozvoje města méně a méně peněz. Naproti tomu ale neustále zvyšovali provozní výdaje. Oproti roku 2007 se investice smrskly ze 17 miliard na 8. Na provoz města šlo před 11 lety 30 miliard, v loňském roce o 100 procent víc – tedy 60 miliard.


“Přebytkový rozpočet je právě proto, že minulé vedení neinvestovalo a nic nedělalo. Na to jsme my dlouhodobě upozorňovali, že Praha nefunguje,“ řekla pražská zastupitelka Alexandra Udženija (ODS).


Za loňský rok zbylo Praze téměř 39 miliard korun. To je o 21 miliard více, než v roce 2007. Investovat by tedy bylo z čeho. Na tom, že je zapotřebí investovat, se shodne jak nová koalice, tak i opozice, především chtějí investovat do nové linky metra.
“Myslím, že u metra D by měla být do 4 let zahájena stavba prvních úseků, což znamená především dokončit výkupy pozemků,“ řekl budoucí primátor Prahy Zdeněk Hřib (PIR).


“My bychom byli rádi, aby se ročně postavilo v Praze 5 až 10 tisíc bytů, pouze při takovémto čísle je možné zajistit, aby se trh nasytil, byl zde dostatek bytů a ceny dále nerostly,“ přiblížil lídr koalice Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu).


“Je to vnější a vnitřní okruh, to si myslím, že je to nejdůležitější, co pomůže dopravě v hlavním městě, pak samozřejmě metro D a také parkovací domy,“ doplnila Udženija.


Nové vedení Prahy by mělo být ustanoveno ve čtvrtek příští týden. Koaliční smlouvu by měli Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu podepsat v pondělí. V opozici bude ODS a ANO. Jak úspěšné bude nové vedení Prahy v oblasti slibovaných investic, budeme moct zhodnotit až za 4 roky.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688