OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  13.11.2018 08:57:27

Hurikán Michael: Gigantické škody na Floridě

Hurikán tentokrát nazvaný „Michael“ udeřil v říjnu na pobřeží amerického státu Florida. Způsobil gigantické škody, jejichž celkovou reálnou výši lze v dané chvíli jen odhadovat. Jisté ovšem je, že, dopady na pojišťovny a zajišťovny budou opětně značné.

Prezident USA Donald Trump označil výše uvedený hurikán za monstrum. Šéf příslušného úřadu pro ochranu před katastrofami uvedl, že hurikán Michael je nejprudší bouří v oblasti od roku 1851. Tento hurikán zasáhl pobřeží USA rychlostí 250 km/h. Experti zatím odhadli možné škody na 16 mld. USD. Zdá se, že tento odhad je spíše nízký, resp. podhodnocený, neboť mnohem slabší tropická bouře „Florence“, která ničila východní pobřeží USA, zejména Severní Karolínu, asi před měsícem, způsobila škody kolem 45 mld. USD.  

Hurikánu Michael chyběly na rychlosti pouze 2 km/h, aby byl zařazen do nejvyšší kategorie „5“. Faktem je, že Florida se na hurikán připravovala. Ale nikdo nečekal takové nepředstavitelné zpustošení obcí podél pobřeží. Například 11. října bylo registrováno více než 388 000 výpadků elektrického proudu v domácnostech a u podnikatelů.

Někteří experti již vyjádřili prvotní úvahy o dopadech hurikánu Michael na pojišťovny a zajišťovny. Zazněl například názor, že možné škody budou pro zajišťovny únosné a neměly by překročit 16 mld. USD. Vychází se mimo jiné i z toho, že obor zajištění je překapitalizován a že v dané oblasti je pojištěno méně majetku. Pokud je pojištění sjednáno, tak hlavně u menších poskytovatelů. Podle jednoho expertního odhadu by pojištěné škody mohly dosáhnout výše 4,5 mld. USD. Experti nepředpokládají, že by mohlo dojít z titulu škod způsobených hurikánem Michael k nějakému významnějšímu posunu zajistného, tedy k růstu ceny zajištění.

 

Značnou komplikací je, že hurikán Michael přinesl i silné dešťové srážky do států Severní Karolína a Jižní Karolína, přičemž voda z tropické bouře Florence ještě nestačila odtéct či se odpařit. Tím pádem se zpozdí například opravy a pravděpodobně se navýší pojištěné škody.

Zdroj: Versicherungswirtschaftheute

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688