Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  10.07.2002 09:32:24

Úrokové sazby a dluhopisy: V úterý money market úrokové sazby klesly až o 13bp. Interest rate swap sazby ubraly 9-3bp..

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 10.7.2002

      CZK

      
  • V úterý money market úrokové sazby klesly až o 13bp. Interest rate swap sazby ubraly 9-3bp podle splatnosti. Výnosová křivka dále zvýšila svůj sklon na 131 v segmentu 2/10Y.
  • Ceny státních dluhopisů včera vzrostly, nejvíce ve středním segmentu křivky. Cena GB 6.95/16 zavřela na 118,25 a na bidu vynáší 5,052% (-2,3bp). Cena státního dluhopisu GB 6,55/11 stoupla na 112,05 a na bidu vynáší 4,636% (-7,4bp). Na krátkém konci výnosové křivky stoupl GB 6,05/04 na 104,63 při výnosu 3,796% (-8,3bp).
  • Již čtvrtý měsíc po sobě dochází k poklesu cenové hladiny. Za červen dokonce o -0,3% m/m, což vede k propadu meziroční hodnoty na 1,2% y/y, tj. výrazně pod cíl ČNB i aktuální inflaci v Evropě (2,0%). ČR v současné době plní cíl ECB. Včerejší inflace však není výrazným překvapením. Ceny pokračují v poklesu a jejich vyšší než předpokládaný propad byl vyvolán výraznějším poklesem volatilních cen potravin (-1,7%). Týdenní šetření ČSÚ naznačovaly sestup cen potravin o cca -0,6%. Po včerejším zveřejnění poklesu cen potravin na Slovensku o -1,4%, však bylo riziko jednoznačně na straně nižší inflace.
  • Vývoj na trhu Fixed Income je již několik dlouhých měsíců determinován posilujícím měnovým kurzem. Rychlost apreciace efektivního kurzu okolo 18% y/y naprosto není v souladu s možnostmi ekonomiky. Vytváří se makroekonomická nerovnováha, která se symetricky projevuje na trhu Fixed Income propadem úrokových sazeb. ČNB se totiž aspoň částečně snaží kompenzovat nerovnovážný kurzový vývoj. Otázka, zda apreciace kurzu bude pokračovat dál, je nejdůležitější pro prognózování budoucího vývoje úrokových sazeb. Dojde-li k další apreciaci měny, dojde k dalšímu poklesu sazeb (minimálně na krátkém konci výnosové křivky). ČNB bude muset snížit sazby i třeba pod úroveň sazeb ECB. Pokud se apreciace zastaví na úrovni okolo 29 CZK/EUR nebo dojde-li ke korekci, uvidíme (minimálně na delším konci) postupný návrat korunových sazeb zpět k eurové křivce. Predikce sazeb tedy závisí (téměř výlučně) na predikci kurzu.
  • Odhadovat vývoj kurzu je však obtížné, neboť ten není řízen fundamenty. Apreciace je totiž založena především na pozitivních očekáváních našem vstupu do EU. Kurz a úrokové sazby se nakonec jistě vrátí k optimálnějším úrovním. Není však dost dobře možné odhadnou, zda to bude za měsíc nebo za rok. V každém případě platí, že při investování do dluhopisů se musíme neustále dívat na měnový kurz. Čas prodávat přijde až koruna oslabí. Během včerejška posílila koruna k euru na nové historické maximum 29,04CZK/EUR.
  • Během dneška budou zveřejněny „minutes“ ČNB. Již víme, že hlasování bylo jednohlasné. Soustředit se budeme především na komentář k měnovému kurzu. Stavebnictví v květnu přidalo 5,2% na nepřekvapilo. Domníváme se, že trhu budou číslo ignorovat.
EUR

      
  • Delší eurové money market sazby v úterý mírně klesly. Interest rate swap sazby nepatrně vzrostly.
  • Ceny dluhopisů v úterý stagnovaly. Cena 2Y benchmarku zůstala na 100,05 při výnosu na offeru 3,971% (0bp). Výnos 5-letého Bundu byl v závěru 4,503% proti 4,503% předešlý obchodní den (0bp). Cena německého desetiletého Bundu stagnovala na 100,04 při výnosu 4,994% (0,1bp). Červnová future na 10Y Bund klesla na 107,12 (-3bp).
  • Výnosy se během včerejška změnily jen minimálně. Trh dluhopisů čerpal mírnou podporu z klesajících akcií. Smíšená makroekonomická data neposkytla trhům žádný jasný impuls. Evropské HDP vzrostlo 0,3% v Q1 a číslo bylo revidováno směrem vzhůru z 0,2%. Nicméně vyšší než očekávaný pokles vykázala německá průmyslová výroba, která akcelerovala meziroční pokles z -2,0% na -4,0%. Taktéž počet německých nezaměstnaných vzrostl o 28tisíc a potvrdil pokračování nepříznivého vývoje na trhu práce. ZEW index klesl z 69,6 na 69,1, ale nepřekvapil.
  • Dnes předpokládáme další mírné zisky dluhopisů, které podpoří pokles výnosů U.S. Treasuries během nočního obchodování. EURo může mírně posilovat v reakci na lepší květnový běžný účet v Německu a podpořit snížení inflace.
USD

      
  • Delší dolarové money market úrokové sazby v úterý klesly o 3-4bp. Interest rate swap sazby klesly o 12-9bp podle splatnosti.
  • Ceny Treasuries výrazně vzrostly. Cena 2Y-benchmarku vzrostla na 100 11/32 při výnosu 2,69% (-10bp). Cena 5Y Treasuries přidala na 102 1/32 při výnosu 3,91% (-10bp). Cena 10Y benchmarku přidala na 101 5/32 při výnosu 4,72% (-8bp).
  • Výnosy Treasuries včera dále klesly na dosáhly nejnižších hodnot v tomto roce. Výnosová křivka dále zvýšila svůj sklon, který je na 5 měsíčních maximech. Investoři stále zvyšují spekulace na to, že měnová politika bude zpřísněna až v roce 2003. Zvýšení sazeb se stále posunuje dále a dále do budoucna na základě názoru, že ceny aktiv jsou příliš nízké na to, aby byla zpřísněna měnová politika. Nejvíce jsou pod výprodejním tlakem akcie, které včera dále klesly o téměř 2%. Prezident Bush nebyl svým projevem týkající se účetnictví přesvědčit investory, že dojde ke zlepšení pravidel.
  • Během dneška budou zveřejněny důležité indikátory. Uvidíme pouze importní ceny za červen a velkoobchodní zásoby za květen. Budeme následovat akciové trhy. Po propadech výnosů v minulých dnech čekáme mírnou korekci.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688