OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  11.11.2018 10:43:29

Havarijní pojištění a co škody způsobené hlodavci

Podle někoho jsou myši příjemní domácí mazlíčci, podle jiných se jedná o odpudivé tvory. Co se ale stane, když se tento malý hlodavec usídlí ve vnitřním prostoru auta a zanechá stopy po kousání. Vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem nedávno rozhodl[1], že příslušný havarijní pojistitel nemusí platit za škody ve vnitřním prostoru auta.

Na jaře 2014 nechal jeden vlastník svoje vozidlo zkontrolovat v autoopravně. Při kontrole bylo zjištěno, že jsou rozkousané části panoramatické střechy pro odtok vody, airbag spolujezdce je ohlodaný a že za armaturní deskou jsou na izolaci vůbec a zvláště na izolaci kabelů značné škody způsobené kousáním. Navíc odborný znalec potvrdil další škody za bočním obložením, nad krytem stropu a pod podlahovými krytinami. Odborníci dospěli ke shodě, že ničitelem je hlodavec, a to pravděpodobně myš.

Postižený řidič chtěl opravu škod způsobených myším škůdcem uplatnit u pojistitele, s nímž sjednal částečné havarijní pojištění. Ten však likvidaci odmítl a odkázal na všeobecné pojistné podmínky, v nichž se uvádí: „Pojištěny jsou škody, které byly způsobeny kousáním zvířete přímo na vozidle. Škody způsobené ve vnitřním prostoru auta jsou z pojistné ochrany vyloučeny.“ Vrchní zemský soud ve Frankufurtu nad Mohanem dal pojistiteli za pravdu, a potvrdil tak rozsudek soudu nižší instance.

Soudci odůvodnili svoje rozhodnutí tím, že vnitřní prostor vozidla se vymezuje jako prostor pro cestující a zavazadla (kufr), tedy prostor lidmi využívaný a pro lidi přístupný. Za škody ve vnitřním prostoru vozidla považuje soudce škody, jež se dají kvalifikovat bez demontáže vozidla jako škody způsobené kousáním. K tomu určitě nepatří meziprostor za kryty ventilace, klimatizace, bezpečnostní zařízení, palubní elektronika, příslušná kabeláž atd.

Pro toto pojetí hovoří také ten fakt, že výluku pro vnitřní prostor vozidla je nutno v souladu s příslušným ustanovením pojistných podmínek vykládat úzce. Tato výluka by neměla být dále rozšiřována, jak to prý vyžaduje její smysl při respektování hospodářského účelu.  Je třeba brát rovněž v úvahu, že při jiném pojetí – s ohledem na zastoupení v rámci středoevropské fauny potenciálních škůdců (zvířat) a jejich kousavosti – by pojistná ochrana zůstala prakticky prázdná. 

Rozsudek Vrchního zemského soudu ve Frankfurtu nad Mohanem nabyl právní moci dne 5. září 2018.


[1] https://ordentliche-gerichtsbarkeit.hessen.de/pressemitteilungen/kfz-versicherungsschutz-f%C3%BCr-verbisssch%C3%A4den-durch-m%C3%A4usebefall.

Zdroj: Versicherungswirtschaftheute

 

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688