Makroekonomika  |  09.11.2018 15:18:24

Okénko trhu: Spotřebitelská inflace sice zpomalila, nicméně jádrová inflace naopak - zrychlila na 2,3 %

Spotřebitelské ceny v říjnu meziměsíčně vzrostly o 0,4 %. Jedná se tak o největší meziměsíční narůst cen v této polovině roku. Nicméně v meziročním srovnání spotřebitelská inflace opět mírně zpomalila na hodnotu 2,2%, což je o desetinu méně než v předchozím měsíci. Za silným meziměsíčním nárůstem stojí zejména nízká srovnávací základna způsobená zavedením slev na jízdné ve vlacích a autobusech a prudké sezónní zlevnění dovolených z předchozího měsíce. V říjnu vzrostly zejména ceny oblečení, zeleniny a pohonných hmot. Na druhou stranu po letní sezóně zlevnily dovolené nebo ovoce. Ačkoli byl výsledný meziroční růst cen pod prognózou ČNB i trhu, jádrová inflace naopak meziročně zrychlila na 2,3 %. Pro centrální banku by to tak neměl být signál utichnutí proinflačních rizik.
 
Podle našich odhadů spotřebitelská inflace zůstane nad dvěma procenty i po zbytek roku a i v roce následujícím. S obdobným výhledem počítá i prognóza ČNB a společně s námi očekávaným pomalejším posílením koruny se tak bude jednat o hlavní důvody, které podle našeho názoru donutí bankovní radu přistoupit k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Jako nejbližší pravděpodobný termín se nabízí už únorové jednání bankovní rady. Pro tento krok hovoří i další rekordní pokles nezaměstnanosti a pokračující vysoký růst mezd. Celý komentář naleznete na http://bit.ly/2JNZn9c

K tématu měnové politiky ČNB přispěl i dnes zveřejněný záznam z posledního jednání bankovní rady. Záznam asi poprvé připouští možnost působení úrokového diferenciálu vůči americkému dolaru a jeho negativnímu vlivu na korunu. Diskuze proběhla i na téma tuzemských reálných úrokových sazeb, které i přes opakované zvyšování úrokových sazeb zůstávají v záporu. Dále bankovní rada rozebírala možnost rychlejšího růstu mezd v příštím roce, než s jakým počítá současná prognóza. To by opět působilo proinflačně a nutilo bankovní radu přistoupit ke zvyšování úrokových sazeb častěji, než v současnosti tvrdí. Bankovní rada si tak podle našeho názoru vytváří další důvody pro zvýšení úrokových sazeb v únoru příštího roku.

Koruna na dnešní slabší inflaci reagovala oslabením až na úroveň EUR/CZK 25,956. Následně však své ztráty korigovala a v současnosti se obchoduje v blízkosti 25,92 a je tak nejslabší od začátku měsíce. Ani v následujících týdnech nebude koruna nacházet příliš podnětu k posílení. Dlouhodobě ji nepomáhají geopolitická rizika, která nad korunou budou viset pravděpodobně i ve zbytku roku. K tomu se přidává negativní efekt konce roku, kdy banky odvádějí příspěvky do Rezolučního fondu a odmítají tak držet depozita přes nový rok, kdy se vypočítává jejich výše. Zároveň korunu stále doprovází problém překoupenosti a lze očekávat, že každé nové posílení bude následováno uzavíráním pozic zahraničních investorů a opětovným oslabením.


Autor: František Táborský, analytik
Editor: Eliška Jelínková, analytička
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688