Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.11.2018 10:51:56

Šéf ČEZ Beneš: Valná hromada neprobere některé body, navrhované skupinou kolem Šnobra. Zmiňuje prospěch konkurentů

Aktualizováno

Valná hromada energetické společnosti ČEZ svolaná na 30. listopadu neprobere některé body navrhované minoritními akcionáři sdruženými kolem Michala Šnobra. V rozhovoru s MF Dnes to uvedl generální ředitel společnosti Daniel Beneš. ČEZ podle něj na program hromady mimo jiné nezařadil bod týkající se uhelné elektrárny Počerady nebo požadavek na úpravu koncepce, která by stanovovala, že firma nebude do budoucna podnikat mimo území Česka a Slovenska. Uvedl, že klíčovou osobou skupiny kolem Šnobra je podle analýz z veřejně dostupných zdrojů spolumajitel skupiny J&T Patrik Tkáč. Vyjádření J&T ČTK shání.

"Menšinoví akcionáři navrhli, abychom na valné hromadě upravili koncepci, že ČEZ nebude podnikat mimo území Česka a Slovenska. Ale takový postup by mohl být vnímán jako pokus o kartelovou dohodu, za niž hrozí pokuta až deset procent celosvětového obratu. Jeden z lidí, kteří jsou ve skupině kvalifikovaných akcionářů, má totiž zároveň ekonomický prospěch z podnikání našeho konkurenta - Energetického a průmyslového holdingu (EPH)," řekl listu Beneš.

Za skupinou akcionářů ČEZ kolem Šnobra stojí podle něj řada bohatých lidí. V lednu Šnobr oznámil, že sdružuje akcionáře firmy s více než jedním procentem akcií. Na základě zákona o obchodních korporacích se jeho skupina akcionářů stala takzvaným kvalifikovaným akcionářem, který může mimo jiné po představenstvu firmy požadovat právě svolání valné hromady.

"Aby měli jedno procento, museli do toho dát jednotky miliard korun. Podle analýz z veřejně dostupných zdrojů je klíčovou osobou spolumajitel skupiny J&T Patrik Tkáč, který do toho dává přímo nebo nepřímo nejvíc peněz. Riziko vnímáme a nechceme mu naši společnost vystavit. V programu jsme proto nechali jen část jejich požadavku, a sice jak často se bude strategie společnosti předkládat na valnou hromadu," dodal Beneš.

EPH je přední středoevropskou energetickou skupinou, která vlastní a provozuje zařízení v ČR, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii a Maďarsku. Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T holding minulý rok opustili. Většinovým vlastníkem se stal podnikatel Daniel Křetínský, nyní drží 94 procent akcií. Předtím byli Křetínský s Tkáčem největšími akcionáři EPH, když společně drželi dvě třetiny akcií. Zbytek patřil skupině J&T.

Křetínský společně s Tkáčem stále v některých akvizicích pokračují. Společnost EP Global Commerce (EPGC), kterou spoluvlastní, v srpnu vstoupila do německé obchodní společnosti Metro AG, která v Česku vlastní velkoobchody Makro. V akvizicích do tisku v Česku a Francii je pak v poslední době velmi aktivní společnosti Czech Media Invest (CMI), ve které má Křetínský podíl 50 procent. Dalšími spolumajiteli jsou Tkáč se 40 procenty a Roman Korbačka s deseti procenty.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688