Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  08.11.2018 20:02:32

Amazon: Lokální, nebo dlouhodobý vrchol?

Společnost Amazon byla k 29. říjnu jednou z 337 firem, které byly součástí indexu S&P 500 před finanční krizí a patří do něj i nyní, a zároveň jedním z 38 titulů, jejichž cena ode dna v březnu 2009 vzrostla o 1 000 % a více. Za necelých deset let ale zvládl Amazon (na rozdíl od indexu samotného) hned pět medvědích trendů (včetně toho současného). Bude to pro Amazon konečná?

Akcie firmy Amazon od března 2009 vydělaly 2 350 %, tedy přes 40 % ročně. To určitě není běžný výsledek. I díky tomu patřilo 29. října Amazonu třetí místo mezi nejvýdělečnějšími tituly z indexu S&P 500.

Amazon se díky tomu zařadil na druhé místo z 25 titulů, jejichž tržní hodnota od března 2009 vzrostla o více než 100 miliard dolarů.

Amazon je nesporně jedním z největších tahounů býčího trendu, až tak růžově to ale vždy nevypadalo. Investoři se totiž museli obrnit velkou dávkou trpělivosti, protože titul za posledních téměř deset let pětkrát propadl o více než 20 %, což je široce uznávaná definice medvědího trendu.

Na konci letošního října ztrácel Amazon z maxima přes 25 %, když zaznamenal nejhorší měsíc od listopadu 2008.

Jde jen o další propad v rámci dlouhodobého růstu, nebo konec posilování na dlouhou dobu? Amazon z roku 2009 a Amazon v roce 2018 nejsou to samé, což je jasné už při pohledu na její velikost. V únoru 2016, kdy se firma naposledy propadla o více než 20 %, byla její tržní kapitalizace 227 miliard dolarů. Od té doby hodnota firmy vzrostla více než trojnásobně a aktuální propad je co do tržní hodnoty větší, než byla hodnota celé firmy v roce 2016.

Dalším velkým rozdílem je tempo růstu firmy, které v posledním roce významně klesá. Jádrový byznys, kterým je pro firmu e-commerce, ve třetím kvartálu meziročně vzrostl o 11 %, před rokem to bylo 22 %. Příjmy z mezinárodních trhů letos rostly meziročně o 15 %, ale před rokem o 28 %.

Nejjednodušším vysvětlením letošního propadu je zřejmě to, že firma zkrátka narostla velice rychle za velice krátkou dobu. V průběhu letošního roku se dokonce stalo, že nárůst tržní hodnoty Amazonu byl větší než hodnota společností Walmart, Target a Costco dohromady. I po současném poklesu je cena akcií Amazonu o desítky procent vyšší než na začátku roku.

 

Jsou tedy dvě možnosti. Buď je současná korekce skvělou příležitostí k nákupu akcií jedné z nejprogresivnějších firem, nebo se dočkáme dalšího ústupu ze slávy jedné z tržních hvězd, jako bylo třeba Cisco na přelomu tisíciletí.

Další článek: Investorský magazín: Dosedly akcie v říjnu na dno?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688