Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.11.2018 17:48:29

Akcie, u které by měli zbystřit hodnotoví investoři

Někteří čtenáři a investoři možná sledují vývoj kolem společnosti Teva Pharmaceutical Industries. Jde o výrobce generických léků z Izraele, který ještě poměrně nedávno čelil vážným problémům a hovořilo se dokonce o možnosti bankrotu. Firma se ale nevzdala a snaží se věci změnit k lepšímu. Podle některých se jí to daří a akcie stojí za koupi.

Pozitivně se o titulu před několika dny konkrétně začal vyjadřovat analytik David Risinger z Morgan Stanley. Ten tvrdí, že restrukturalizace nabírá na tempu a zvýšil tak doporučení z neutrální váhy na nadvážení akcie v portfoliu. Cílovou cenu nastavil na 27 dolarů za akcii, což je relativně k ceně současné znatelný optimismus. Analytik svým klientům a také divákům CNBC sděluje, že očekává postupné zlepšování finanční situace Tevy a následně i toho, jak její akcie vnímá trh.

Teva má konkrétně za sebou první rok restrukturalizace, která by celkově měla trvat roky tři. Podle analytika má prostor pro další snižování nákladů a růst ziskovosti, trhy by tak od ní mohla čekat pozitivní zisková překvapení. Na akcii mimochodem sází i pan Buffett. On a jemu podobní se očividně domnívají, že nástup konkurenčních léků nebude pro Tevu takovou ranou, že akvizice generické divize Allerganu (která prudce zvedla dluhy) nebyla zase takovou chybou a že nové léky budou kompenzovat ztrátu tržních pozic jinde.

Pozitivně se hovoří se zejména o generické verzi léku EpiPen a léku proti migréně Ajovy. Ty by měly pomoci překonat slabé období dané vypršením patentu o Copaxonu a možná dokonce nastavit firmu na dlouhodobější udržitelný růst. Jak ukazuje následující graf, na vrchol si akcie šáhla v roce 2015, pak nastal znatelný sešup z výše zmíněných důvodů a od poloviny roku 2017 si akcie hledá další směr:

Zdroj: Morningstar

Následující tabulka ukazuje historické výsledky firmy. Kvůli popsaným změnám je jejich relevance nižší, ale přesto vidíme, že historicky byla firma schopna generovat tržby kolem 21 miliard dolarů, provozní tok hotovosti kolem 4,6 miliard dolarů a volný tok hotovosti v průměru na 3,74 miliard dolarů (tolik tedy firmě zbylo po investicích a tudíž na splátky dluhu, možná akvizice a také pro akcionáře).



Zdroj: Morningstar

Pokud bychom předpokládali, že oněch 3,74 miliard dolarů se skutečně dostane k akcionářům (velký optimismus alespoň nyní, když firma akutně stabilizuje svou rozvahu) a nechali je růst o 2 % ročně, tak současná hodnota takového toku hotovosti dosáhne cca 57 miliard dolarů. Kapitalizace se pohybuje na 24 miliardách dolarů. Tedy na méně než polovině a to znamená, že trhy jsou mnohem skeptičtější ohledně onoho krátkodobého cash flow a/nebo dlouhodobého růstu.

Na tuto kapitalizaci se například dostaneme, pokud by firma dlouhodobě stagnovala a svým akcionářům vydělávala každý rok 2 miliardy dolarů. Pokud by rostla o 2 %, stačilo by začít s 1,6 miliardou dolarů. To jsou čísla, která se pohybují hluboko pod standardem posledních pěti let a ukazují, že trh s nějakým návratem k němu zatím ani náhodou nepočítá. Důvody jsou nasnadě a mezi ty hlavní patří zmíněná vysoká dluhová zátěž. Na druhou stranu ale firma dosavadní snahou o posun k lepšímu budí optimismus a investory mohly potěšit i poslední čtvrtletní výsledky. Hodnotoví investoři by tu měli zbystřit.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688