Makroekonomika  |  08.11.2018 15:40:26

Dnes ve večerních hodinách bude zasedat Fed. Trh očekává prosincové zvyšování sazeb

Míra nezaměstnanosti podle definice MPSV překvapivě poklesla až na 2,8 % ze zářijových 3,0 %. Počet dosažitelných nezaměstnaných klesl o 9 336 na 193 983 mimo jiné díky nástupu zbývajících nových absolventů škol do zaměstnání a pokračujícím sezónním pracím. Počet nezaměstnaných na jedno volné místo tak dále poklesl na 0,68. Míra nezaměstnanosti podle našich odhadů dosáhla minima tohoto roku a v následujících měsících by měla začít opět růst. Hlavním důvodem bude ukončování sezónních prací jak v zemědělství, tak ve stavebnictví. Na problému dlouhodobě přehřívajícího se trhu práce to však nic nezmění. Stále více firem označuje nedostatek nových zaměstnanců jako největší barieru jejich růstu. Podle naší prognózy letošní průměrná míra nezaměstnanosti dosáhne 3,2 % a v příštím roce očekáváme nepatrný nárůst na 3,3 %. Celý komentář naleznete na https://bit.ly/2Fnloxl 

Evropská komise zveřejnila aktuální prognózu na následující roky pro všechny země EU. Prognóza pro Českou republiku je srovnatelná s prognózou zveřejněnou ministerstvem financí. Tedy pro rok 2018 odhaduje tempo růstu 3,0 % a do následujících let očekává zpomalení na 2,9 % pro rok 2019 a 2,6 % pro rok 2020.

Prognóza Itálie potvrzuje obavy Bruselu ohledně dopadu kontroverzního návrhu italského rozpočtu. Pro tento rok se odhaduje růst italské ekonomiky rychlostí 1,1 %, což je výrazné zpomalení oproti úspěšnějšímu loňskému roku, kdy Itálie, podobně jako ostatní země, byla na vrcholu ekonomického růstu. Právě to je hlavní důvodem italské vlády pro vytvoření rozpočtu s tak vysokým schodkem, čímž se snaží nastartovat stagnující ekonomiku. Do dalších let však Evropská komise předpokládá pouze mírné zlepšení růstu ekonomiky a to 1,2 % pro rok 2019 a 1,3 % pro rok 2020. Odhady zadluženosti již tak příznivé nejsou. Pro tento rok se očekává snížení státního deficitu na hodnotu 1,9 % HDP (loni 2,4 %). Avšak podle prognózy plánovaný rozpočet se všemi vládními výdaji spolu se snížením důchodového věku a navýšením veřejných investic zvýší deficit na 2,9 % HDP v následujícím roce a v roce 2020 se odhaduje, že dokonce překročí tříprocentní hranici. Podle Evropské komise tak zůstane italský státní dluh na hodnotě 131 % HDP po celé sledované období.

Dnes ve večerních hodinách bude zasedat Fed. Očekáváme, že závěrečná zpráva z tohoto malého jednání měnového výboru potvrdí očekávání trhu o prosincovém zvyšování sazeb. Následně tým RBI očekává, že americká centrální banka bude pokračovat ve zvyšování sazeb i v příštím roce a to hned dvakrát v jeho první polovině. Prognóza Fedu však počítá i s dalším růstem přes tři procenta. Podle nás však pro další utahování měnové politiky nebude mít centrální banka makroekonomické podmínky.


Autor: Eliška Jelínková, analytička
Editor: František Táborský, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688