Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  08.11.2018 14:55:31

Wall Street si své už užila, Phillipsova křivka vstává z mrtvých


Minulý pátek přinesl podle investiční společnosti Schwab další silná čísla z amerického trhu práce. Může se tak stát, že zatímco letošní rok nebude nijak radostný pro akcie, pro běžné lidi bude platit opak. A podle některých indikátorů to dokonce vypadá, že ožívá již mnohými pohřbená Phillipsova křivka.

Vedle tradičních indikátorů vývoje na trhu práce ukazuje na jeho sílu a vyšší mzdové tlaky i úroveň nominálního růstu produktu k míře nezaměstnanosti. Ten popisuje následující graf a je zřejmé, že nominální růst se po delší době opět dostává nad míru nezaměstnanosti:

Grafem popsaný aktuální vývoj podle ekonomů společnosti Schwab pomáhá vysvětlit, proč doposud „nefungovala“ Phillipsova křivka. Tedy to, proč jsme během současného cyklu nepozorovali pevnější vazbu mezi mzdovou inflací a mírou nezaměstnanosti. Stále častěji se tak objevují názory, podle nichž je Phillipsova křivka „mrtvá“. Schwab ovšem v této souvislosti poukazuje na rozdílný vývoj během období, kdy se nominální růst drží pod mírnou nezaměstnanosti a kdy je naopak nad ní.

Rozdíl popisují následující dva grafy od Leuthold Group, které ukazují vztah mezi nezaměstnaností na straně jedné a rozdílem mezi růstem produktu a mírou nezaměstnanosti na straně druhé. První z nich se zaměřuje na období, kdy je tento rozdíl záporný, a druhá na období, kdy růst převyšuje nezaměstnanost. Zatímco v prvním grafu je Phillipsova křivka „mrtvá“, druhý již naznačuje tradiční vztah mezi nezaměstnaností a růstem mezd.

Podle Schwabu se tak opět dostáváme do období, kdy začíná fungovat vztah mezi nezaměstnaností a mzdovou inflací. Na utažené podmínky na trhu práce pak podle společnosti ukazuje i to, že nezaměstnanost se pohybuje mimořádně nízko pod odhadem přirozené míry nezaměstnanosti. Objevují se tedy klasické známky končícího cyklu, mezi které můžeme vedle vývoje na trhu práce zařadit i utaženější finanční podmínky. Není proto divu, že akcie na takovou situaci reagují tak, jak v posledních týdnech činí.

Zdroj: Schwab


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688