Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.11.2018 09:04:33

ČEZ upraveným ziskem překonal odhady, mění roční výhled a svolává mimořádnou hromadu


ČEZ vykázal za třetí čtvrtletí upravený čistý zisk, který překonal odhady trhu. Polostátní firma také upravila odhad celoročního upraveného zisku na 13 až 14 miliard , dosud počítala s rozmezím 12 až 14 miliard. Odhad ročního provozního zisku před odpisy EBITDA upravila na 50 až 51 miliard oproti předešlé prognóze 51 až 53 miliard . Společnost dále sdělila, že na 30. listopadu svolává mimořádnou valnou hromadu na žádost minoritních akcionářů.

Upravený čistý zisk dosáhl za tři měsíce do konce září 3,5 miliardy , analytici v průzkumu Reuters čekali hodnotu 1,63 miliardy. Čistý zisk náležející akcionářům dosáhl za tři měsíce do konce září 1,49 miliard . Analytici v průzkumu Reuters počítali s výsledkem 1,67 miliardy .

Na úrovni čistkého zisku se firma oproti loňskému třetímu kvartálu přehoupla do černých čísel, když čistý zisk po zdanění dosáhl 1,414 miliardy . Meziroční růst však vysvětlila zejména pozitivní kompenzací dočasných negativních vlivů, které snížily zisk za první pololetí roku a které souvisejí s přeceněním zajišťovacích kontraktů na dodávky elektřiny z vlastní výroby a s obchodním zajištěním nákupu emisních povolenek pro celý rok 2018.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 2 miliardy na 11,8 miliardy . Výnosy za reportovaný kvartál dosáhly 43,02 miliardy . Analytici oslovení v průzkumu Reuters v průměru čekali 41,76 miliardy .

„Na úrovni celoročních očekávaných výsledků upřesňujeme výhled EBITDA na úroveň 50 – 51 mld. vzhledem k posunu výnosu z očekávaného rozhodnutí soudu o plnění závazku SŽDC z roku 2011 za horizont letošního roku a dále s ohledem na snížení očekávané výroby z uhelných zdrojů a vzhledem k posunu realizace nových akvizic. Současně navyšujeme výhled očištěného čistého zisku na úroveň 13 – 14 mld. s ohledem na výnos z titulu úroků z vrácené darovací daně z emisních povolenek a s ohledem na nižší úrokové náklady, odpisy a jiné finanční náklady spojené s pořizováním nových akvizic,“ uvedl místopředseda představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Mimořádnou valnou hromadu ČEZ svolává na žádost minoritních akcionářů vedených Michalem Šnobrem. Minoritní akcionáři na ní podle dřívějších informací chtěli řešit takzvaný opční program, jenž mohou manažeři firmy využít na nákup akcií společnosti. Mezi dalšími tématy byly strategie společnosti či prodej hnědouhelné elektrárny Počerady.

Prvních devět měsíců

Společnost také oznámila výsledky za první tři kvartály roku. Provozní výnosy jí po očištění stouply o 4,6 miliardy . Tahounem byl růst tržeb z energetických služeb, které meziročně vzrostly o více než 200 %. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy obecně nesouvisející s běžným hospodařením roku dosáhl 11,3 miliardy . Meziroční srovnání zisku za tři čtvrtletí je ovlivněno jednorázovými výnosy roku 2017 ve výši téměř 7 miliard , zejména prodejem akcií MOL.

Výroba elektřiny z tradičních zdrojů za devět měsíců roku klesla, a to meziročně o 1 procento na 44,3 TWh, zatímco výroba z jaderných elektráren vzrostla o 7 procent na 21,7 TWh. Výroba elektřiny z větrných, fotovoltaických a malých vodních elektráren byla meziročně o 8 procent nižší v důsledku horších povětrnostních podmínek v Rumunsku.

Odhad letošní produkce tradiční energie podnik snížil, konkrétně na 61,6 TWh. Dříve firma čekala 62,3 TWh.

Zajištění

Společnost dále uvedla, že na rok 2019 prodala přes 84 % výroby elektřiny za cenu 35,8 EUR/MWh a pro odpovídající objem výroby z uhelných elektráren má zajištěny emisní povolenky za cenu 5,7 EUR/t. Na rok 2020 má prodáno přes 56 % výroby elektřiny za cenu 38,8 EUR/MWh a emisní povolenky zajištěny za cenu 8,9 EUR/t

 
 
 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688