Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  07.11.2018 09:10:15

Přistřižená křidélka Donalda Trumpa (Ranní zpráva z finančního trhu)

Republikáni udrželi Senát, demokraté přebírají sněmovnu reprezentantů. To zamezí impeachmentu, ale také další rozpočtově stimulační politice. V Evropě zatím měsíční indikátory opatrně vrací na trh optimismus, v čele stojí slušný výkon německého průmyslu. Ten ukazuje, že oslabení ve třetím čtvrtletí mohlo být jen dočasné.

Německá ekonomika na tom nebude tak zle

Po včerejším příjemném překvapení z německých továrních objednávek, které po několika měsících zklamání přinesly na trh optimismus, potěšily i indikátory PMI. Do sentimentu nákupních manažerů se tedy nedávná slabost německé ekonomiky příliš nepromítá. Německé PMI přitom nakoply i stejný indikátor za celou eurozónu. Ukazuje se tak, že slabší výkon německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí by mohl být jen dočasným jevem, a čtvrtý kvartál by mohl opět přinést zrychlení. To by bylo dobrou zprávou i pro výhled české ekonomiky.   

K tomu se v noci přidaly první odhady výsledků amerických voleb do Kongresu. Zde podle očekávání vítězí demokraté ve sněmovně reprezentantů, naproti tomu republikáni kontrolují Senát. To lze označit za relativně nejméně výbušný výsledek. Republikánská kontrola Senátu zažehnává hrozbu impeachmentu amerického prezidenta. Na druhé straně, demokraté se ve sněmovně reprezentantů budou stavět do silné opozice proti politice Donalda Trumpa a zřejmě budou blokovat další fiskálně stimulační politiku. Následkem toho se přes noc snižovaly výnosy amerických dluhopisů, a zároveň euro posilovalo vůči dolaru až na 1,146 USD/EUR. Poté částečně korigovalo.

K optimismu ohledně německé ekonomiky dnes ráno ještě přispěl dobrý výsledek průmyslové produkce. Překvapil pěkným růstem o 0,2 % m/m, když trh očekával stagnaci. I údaj z předchozího měsíce byl revidován výše, v srpnu tedy německý průmysl již neklesal. To naznačuje, že ekonomika našich západních sousedů se z předchozí slabosti pěkně zotavuje.

Polská centrální banka sazby nezvýší ještě dlouho

Od polské centrální banky dnes nečekáme změnu sazeb ani výraznou úpravu rétoriky. Centrální bankéři ale dostanou novou prognózu, která zřejmě ukáže o něco vyšší výhled inflace. To by potenciálně mohlo pobídnout některé představitele (Eugenia Gatnara, Lukasze Hardta nebo Kamila Zubelewicze) k jestřábím komentářům. Prezident NBP Adam Glapinski ale již naznačil, že změny v prognóze budou relativně malé. Ke skutečnému posunu v nastavení úrokových sazeb je tedy ještě daleko. Očekáváme, že v první polovině příštího roku teprve dojde ke změně rétoriky, která předznamená možný růst sazeb na konci třetího a ve čtvrtém čtvrtletí 2019.

Kola českého průmyslu vržou

Poté, co v pondělí zklamaly maloobchodní tržby, ani včerejší průmyslová produkce trhy příliš nepotěšila. Po srpnovém růstu se totiž průmysl v září obrátil do záporných čísel. To bylo sice zčásti způsobeno nižším počtem pracovních dní, ale i tak byl zářijový výkon českého průmyslu zklamáním. Přispěly k němu odstávky některých chemických provozů, ale i pokles ve výrobě dopravních prostředků. Domácí průmysl naráží na strop svých možností (jak jsme psali v našich Ekonomických výhledech zde http://bit.ly/2ABr8iB). Přitom oslabuje i růst poptávky ze zahraničí. Další včerejší čísla o přebytku obchodní bilance a dvouciferném růstu stavebnictví již nedokázaly napravit kyselou náladu z výsledku průmyslové produkce.

Kurz koruny tyto novinky opět odměnil oslabením a odpoledne se pohyboval kolem 25,85 CZK/EUR. Nedařilo se ani polskému zlotému. Ten odepsal 0,1 procentního bodu a odpoledne se obchodoval za 4,310 PLN/EUR. Žádnou velkou podporu pro zlotý nečekáme ani od dnešního zasedání polské centrální banky, která své sazby podrží na současné úrovni ještě dlouho. Maďarský forint se zatím od rána téměř nepohnul od hladiny 322,0 HUF/EUR.

Autor: Jakub Matějů

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688