Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  07.11.2018 09:10:12

Monetě se daří zvyšovat úrokovou marži (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Moneta Money Bank představila solidní hospodářské výsledky, potěšila především rostoucí úroková marže.

ČEZ zítra ráno představí své výsledky hospodaření za třetí kvartál 2018.

Avast dostal schválení od britského soudu ke snížení emisního ážia o 138 mil. GBP.

Ministerstvo zdravotnictví připravuje návrh zákona na další zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků.

Evropské akcie by měly zahájit obchodování růstem.

Dnes ráno již byly zveřejněny tovární objednávky v Německu, které překonaly očekávání trhu. Dočkáme se předstihových PMI ukazatelů z Německa a celé eurozóny, kde u obou očekáváme mírný nárůst oproti zářijovým hodnotám.

Výsledky hospodaření dnes v USA zveřejní řada společností, kde mezi těmi známějšími jsou mediální společnost Twenty-First Century Fox či firma zprostředkovávající zájezdy TripAdvisor. V Evropě bude reportovat například německá stavební společnost Hochtief nebo britský obchodní řetězec Marks & Spencer.

Analytici Société Générale zvýšili své doporučení na Koupit pro akcie polské banky PKO Bank Polski.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akciové trhy si včera připsaly zisky. Průmyslový Dow Jones index si polepšil o 0,7 %, S&P 500 a technologický Nasdaq shodně získaly po 0,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo všem sektorům. Nejziskovějšími odvětvími se stali zpracovatelé komodit (+1,4 %) a průmyslové podniky (+1,1 %). Nejmenší zisky si připsaly energetické společnosti, a to 0,3 %. Včera proběhly ve Spojených státech volby do Kongresu, který se skládá ze dvou komor. Sněmovnu reprezentantů se podařilo vybojovat demokratům, zatímco Senát obhájili republikáni.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu uzavírají dnešní obchodování vcelku různorodě. Nedaří se akciovým trhům v Japonsku (-0,3 %), Číně (-0,7 %) či Jižní Koreji (-0,5 %). Naopak zisky si připisují hongkongské (+0,1 %), tchajwanské (+0,9 %) nebo australské trhy (+0,4 %).  V rámci japonského indexu Nikkei 225 nejvíce ztrácí energetické společnosti, a to 4,9 %. Daří se výrobcům luxusního zboží, kteří si připisují 1,3 %.

Moneta Money Bank

Společnost Moneta Money Bank dnes ráno zveřejnila výsledky hospodaření za třetí kvartál.

Moneta Money Bank celkově reportovala lepší než očekávané výsledky. Jedinou kaňkou na kráse je čistý výnos z poplatků a provizí, který klesl zejména kvůli servisním poplatkům u depozitních a úvěrových produktů a sankčním poplatkům včetně poplatků za předčasné splácení, což je dáno především silnou konkurencí na trhu. Tento vývoj je částečně kompenzován rostoucími výnosy z poplatků za zprostředkování pojištění a z prodeje a správy investičních fondů. Velkým plusem je pokračující růst čisté úrokové marže, která z 3,9 % za Q2 18 vzrostla na 4,1 % ve Q3 18. Nárůst čistého zisku o více jak třetinu je pak způsoben zejména prodejem další části nevýkonného portfolia.

Management překvapivě dále vylepšil výhled pro celý letošní rok. Růst nových úvěrů by měl letos činit minimálně 13 % (oproti zářijové revizi na ? 11 %), celkové provozní výnosy by měly dosáhnout zhruba 10 mld. CZK (> 9,9 mld. CZK) a celkové náklady činit cca 4,8 mld. CZK (< 4,9 mld. CZK). Čistý zisk by měl dle managementu činit cca 4,1 mld. CZK (? 4,0 mld. CZK). Rovněž o 10 haléřů zvýšil navrhovanou dividendu na 5,6 CZK na akcii.

Pozitivně hodnotíme především růst čisté úrokové marže, která by v kontextu dalšího námi očekávaného zpřísňování měnové politiky měla dále růst. Milým překvapením je i zlepšení (i když spíše kosmetické) výhledu a návrhu dividendy. Očekáváme pozitivní reakci akcií.

ČEZ

ČEZ zítra ráno bude zveřejňovat hospodářské výsledky.

Podle našich odhadů výroba elektrické energie ČEZ ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o necelá čtyři procenta. Výroba jaderných elektráren se meziročně rovněž zvýšila, oproti první polovině letošního roku však kvůli plánovaným odstávkám obou elektráren poklesla. Nepříznivým faktorem jsou vyšší náklady na nákup emisních povolenek. Očekávaný pokles tržeb je ovlivněn změnou ve vykazování fakturace zákazníkům za distribuci a příspěvek OZE, která vedla k poklesu výnosů, ale i nákladů v segmentech Prodej a Distribuce. Provozní zisk před odpisy EBITDA by se měl zvýšit o 13,4 % na 11,0 mld. CZK. Letošní druhý kvartál byl negativně ovlivněn přeceněním zajišťovacích kontraktů s negativním dopadem ve výši 1,6 mld. CZK, který však bude dle managementu ČEZ kompenzován ve druhé polovině roku. To tak stojí z velké části za meziročním nárůstem EBITDA ve Q3 18. Aktualizace dlouhodobého předpokladu životnosti elektráren ČEZ provedená ve Q1 18 by měla vést k meziročnímu poklesu odpisů. Naopak očekáváme meziročně vyšší úrokové náklady kvůli nižší kapitalizaci nákladů v souvislosti s novým blokem v Ledvicích. Zároveň očekáváme negativní dopad oslabení turecké liry v souvislosti s poskytnutou finanční zárukou ve výši cca 0,6 mld. CZK. Čistý zisk by se měl po loňském mínusu přehoupnout do plusu ve výši 1,6 mld. CZK. Více naleznete na našich webových stránkách http://bit.ly/CEZ_Q318pre.

Avast

V průběhu září jsme informovali o záměru Avastu na snížení emisního ážia o 138 mil. GBP. Tento krok byl následně 10. října schválen mimořádnou valnou hromadou. Včera udělil finální schválení britský soud. Společnost tak může použít prostředky k budoucí výplatě dividend, aby naplnila svoji dividendovou politiku. Částka 138 mil. GBP představuje přibližně 1,5násobek odhadované roční dividendy.

Philip Morris ČR

Tabákové výrobky čeká další zvýšení spotřební daně. Ta stoupá téměř každým rokem a v současnosti činí 2 236 CZK na jeden kilogram tabáku. Rezort zdravotnictví ve spolupráci s národní protidrogovou koordinátorkou při úřadu vlády Jarmilou Vedralovou připravuje návrh na zvýšení daně. Ten by měl být vypracován v dohledné době. Následovat budou jednání s ministerstvem financí. To se prozatím k iniciativě nijak nevyjádřilo. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch neuvedl, o kolik chce zvýšit spotřební daň. Nemělo by se podle něj však jednat o skokové navýšení, proti kterému jsou také tabákové firmy. Takové navýšení by dle jejich vyjádření znamenalo pro trh velké riziko spojené především s růstem nelegálního obchodu s tabákem. Člen představenstva společnosti Philip Morris ČR Tomáš Korkoš uvedl, že „předpokládá, že po pozitivní zkušenosti s postupným navyšováním spotřební daně bude dále přistoupeno k obdobnému plánu i pro příští roky“.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688