Alkohol si na benzince možná brzy nekoupíme, chtějí ho zakázat

TNBiz, 7.11.2018

Alkohol na benzinkách si možná už brzy nekoupíme. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chce tímto krokem snížit jeho spotřebu. Plánuje také zvýšení spotřební daně na alkohol a tabák.

Byli jste zvyklí, že jste jeli na oslavu a na poslední chvíli jste koupili lahev na benzince? Brzy už to nejspíš nebude možné. Ministrovi zdravotnictví vadí, že Češi vedou evropské žebříčky ve spotřebě alkoholu. V průměru totiž každý Čech vypije přes 14 litrů alkoholu ročně, z toho litr silné pálenky.

Na Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády už vzniká dlouhodobá strategie, která by měla spotřebu alkoholu snížit. Počítá především se zavedením vyšší spotřební daně na alkohol a tabák, dalším opatřením má být omezení prodeje alkoholu z hlediska místní dostupnosti. To by právě zakázalo prodej alkoholu například na benzinových pumpách. Informuje o tom středeční Právo.

Omezit by se měla také reklama na alkohol, podobně, jako se to stalo u cigaret. V televizi už reklamy na tabák být nemohou. Vojtěch avizoval, že tato opatření bude na Vládě prosazovat. Kabinet ale už dříve řekl, že bude požadovat snížení spotřební daně na točené pivo.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy