Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.11.2018 07:08:48

US volby: Republikání udrželi Senát, ale ztrácí většinu ve Sněmovně


Republikáni v úterních volbách ve Spojených státech podle propočtů amerických médií udrželi většinu v Senátu, o kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů ale přišli. Prezident Donald Trump je s výsledkem spokojený, na twitteru ho označil za fantastický úspěch. Úspěšnější než republikáni jsou demokraté také v guvernérských volbách, ve kterých prozatím připravili republikány o čtyři státy. Kongres v novém složení zasedne v lednu 2019.
 

Vedle nového složení celé 435členné Sněmovny reprezentantů a třetiny stočlenného Senátu vybírají Američané také guvernéry ve 36 státech a třech teritoriích, starostu Washingtonu či nové zástupce ve státních zákonodárných sborech.

Předvolební průzkumy naznačovaly, že republikáni ztratí Sněmovnu reprezentantů, ale udrží Senát. To se podle propočtů médií potvrdilo.

V případě Senátu, kde republikáni dosud mají 51 křesel, budou mít nově podle The New York Times zřejmě 53 křesel. Naopak ve Sněmovně reprezentantů získají většinu demokraté, což bude poprvé po osmi letech. The New York Times po 6:30 SEČ odhadoval, že demokraté budou mít 228 kongresmanů. Jejich převaha tak nebude nijak drtivá. Pro srovnání, republikáni mají v současné době 235 sněmovních křesel.

V souboji o Senát zaznamenali republikáni úspěch především v Severní Dakotě, Missouri a Indianě, kde připravili o úřad demokratické obhájce. Mimořádně dramatický souboj hlásí Florida, kde po sečtení takřka všech hlasů jen těsně vede republikán Rick Scott, který tak má šanci o křeslo připravit demokratického senátora Billa Nelsona.

Republikáni udrželi senátorský mandát například v Texasu, Utahu a Mississippi, demokraté zase na Havaji, v Novém Mexiku či v New Yorku. Senátorské křeslo obhájil i populární Bernie Sanders z Vermontu, který kandidoval jako nezávislý, v Kongresu ale hlasuje s demokraty.

Ve Sněmovně reprezentantů republikáni ztratili podle The New York Times 25 křesel, což již překonalo počet potřebný k tomu, aby demokraté tuto kongresovou komoru ovládli za podmínky, že své původní mandáty udrží.

Pokud jde o guvernérské úřady, zaznamenali demokraté velký úspěch v Novém Mexiku, Kansasu, Illinois a Michiganu, kde dosud vládli republikáni. Těsný souboj svedl demokrat Andrew Gillum na Floridě, kde ale nakonec zvítězil republikán Ron DeSantis.

Republikáni rovněž udrželi například Texas, Arizonu, Ohio či Alabamu, demokraté obdobně uspěli v Oregonu, Coloradu, Havaji či New Yorku, kde demokrat Andrew Cuomo mandát obhájil. Demokraté také zvítězili v Kalifornii.

Trump na twitteru označil výkon republikánů ve volbách za fantastický úspěch. "Dnes v noci fantastický úspěch. Díky všem!" napsal Trump v reakci na sčítání hlasů.

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688