Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  07.11.2018 06:30:07

Jak hospodaří „čínská Tesla“? Ztráta větší než příjmy

Poprvé od zářijového vstupu na akciový trh čínský výrobce elektromobilů NIO zveřejnil v úterý hospodářské výsledky. Přestože společnost NIO vlastně výrazněji spustila prodej svých elektromobilů až ve 3. čtvrtletí, a začala tak teprve mít reálné příjmy, v daném období vykázaná ztráta strmě vzrostla. Oproti příjmům byla téměř dvojnásobná.

Společnost NIO za uplynulé čtvrtletí utrpěla ztrátu 2,81 mld. RMB (jüanů), resp. v přepočtu 409,2 mil. USD, potažmo tedy 9,25 mld. korun. Oproti předchozímu 2. čtvrtletí se ztráta zvýšila o více než polovinu. Pokud se navíc zahrne i aktivace nových preferenčních akcií, účetní ztráta se vyšplhala dokonce na 9,76 mld. RMB, tj. přes 1,42 mld. USD (32,1 mld. korun). Mezikvartální zhoršení hospodaření ovlivnily například jak náklady v souvislosti se zářijovou primární emisí (IPO), tak náklady na prodej elektromobilů, resp. prodejní síť.

NIO po prodeji úvodních 100 vozů v 2. čtvrtletí, v uplynulém čtvrtletí již zákazníkům dodala na 3 268 vozů ES8. Především díky tomu celkové příjmy skokově vzrostly z předchozích 46 mil. RMB na 1,47 mld. RMB (214 mil. USD).

 

NIO je samozřejmě v počátcích své ekonomické budoucnosti, podobně jako před lety Tesla. Případná „zelená“ čísla lze očekávat nejdříve až rovněž po výrazném znásobení produkce. Pro porovnání aktuálně zveřejněné ztráty za předešlé čtvrtletí, lze zmínit ztrátu za celý loňský rok. Deficit hospodaření NIO tehdy dosáhl v přepočtu téměř 759 mil. USD.

Letos 10 tisíc elektromobilů?

Jak jsme v článku „Čínská Tesla“ v září zvýšila meziměsíčně prodeje o téměř 58 procent uváděli, výroba potažmo prodeje elektromobilů ES8 měly po předchozích výrazných nárůstech v říjnu naopak zvolnit. Partnerský výrobce vozů Jianghuai Automobile Group (JAC) totiž místní týdenní svátky využil k údržbě linky a zároveň k instalaci druhé výrobní linky. NIO aktuálně uvedla, že k zákazníkům se tak v říjnu nakonec dostalo 1 573 vozů ES8. Oproti září tak o více než 200 vozů méně.

Nárůst výroby vozů má nicméně v posledních týdnech roku nabrat zpět na tempu. NIO nadále drží svůj plán dodat letos k zákazníkům celkem asi 10 tisíc elektromobilů ES8. V tomto čtvrtletí by to tedy dle společnosti mělo být 6 700 až 7 tisíc vozů. Oproti předešlému čtvrtletí výrazný nárůst o 105 %, resp. až 114,2 %.

Nový vůz ještě letos

K současnému 7místnému SUV ES8 by měl dle dřívějších plánů přibýt menší 5místný bratříček ES6. K jeho odtajnění dojde vlastně již brzy, resp. automobilka NIO jej veřejnosti hodlá stále představit ještě v tomto roce. Řidiči si nicméně na svezení počkají, když samotná výroba se má rozjet až v druhém pololetí příštího roku.

Akcie NIO jako na houpačce

Od zářijového debutu akcií NIO na NYSE lze po sotva 2 měsících obchodování titul zařadit k těm nejvolatilnějším. Rozhodně zatím nejde říci, že by otevíral prostor pro „hodnotové investory“, jako spíše pro krátkodobé spekulanty.

Jak plyne i z níže uvedeného grafu, kurzové změny titulu jsou velmi výrazné. Pro příklad možno rozebrat i reakci na výše uvedené hospodářské výsledky. Po jejich zveřejnění titul v předobchodní fázi indikoval 10 % růst, což se krátce událo i v samotném úvodu úterní seance. Optimismus však postupně vyprchával a akcie NIO nakonec zakončily úterní obchodování níže o více než 4 % na 6,40 USD. Tedy ne příliš daleko od ceny v IPO, která byla v září stanovena na 6,26 USD. Likvidita titulu je nadále solidní, v úterý majitele vyměnilo dokonce téměř 50 milionů akcií, což byl největší objem za poslední 4 týdny.

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688