Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  06.11.2018 10:30:50

Komentáře k průmyslu - září už za vrcholem, po prázdninách se jen pomalu rozbíhá na vyšší obrátky

 

  Stránky ekonomického tisku v zahraničí plní kromě kolísání akciových trhů texty o zpomalení hospodářského růstu. Ostatně důvodů je dost, stačí sledovat vývoj PMI indexů nebo se podívat na poslední výsledky HDP eurozóny. Je zřejmě, že se zpomalení růstu globální/evropské ekonomiky nemůže vyhnout ani malá otevřená ekonomika uprostřed Evropy. Poslední data z průmyslu dosvědčují.

 

Průmyslová výroba se v září meziročně snížila o 0,9 procenta. Nicméně v září bylo o jeden pracovní den méně než loni a po očištění o tento fakt se index průmyslové produkce meziročně zvýšil o 2,5 procenta. Tržby průmyslových firem stouply o 1,4 procenta.

 

K růstu celkové průmyslové produkce nejvýrazněji přispěla výroba počítačů a elektroniky (21,2 procenta) a výroba základních kovů (4,8 procenta). Naopak negativně se projevila technologická odstávka výrobních kapacit v chemickém průmyslu, kde kvůli tomu došlo k meziročnímu poklesu výroby o 15,4 procenta. Žádná sláva nejsou ani výsledky automobilového průmyslu. Po srpnovém poklesu o 6,0 procent přišlo v září meziroční snížení výroby o 0,8 procenta.

 

O tom, že jsme patrně za vrcholem hospodářského cyklu, svědčí statistiky nových zakázek. Za jejich poklesem o 0,9 procenta sice stojí kalendářní vlivy, bez nich by zakázky rostly, ale jen velmi nízkým tempem. Další indicií je setrvalý pokles indexu nákupních manažerů. Z lednového vrcholu s hodnotou 59,8 klesl tento indikátor na 52,5 bodu v říjnu (hranice 50 bodů je přelomem mezi růstem a recesí).

 

Rizikem za této situace je, že mzdy budou pokračovat v neadekvátně rychlém růstu a zvyšování jednotkových mzdových nákladů povede k erozi konkurenceschopnosti české produkce. V září se produktivita práce v průmyslu meziročně snížila o 1,9 procenta, jednotkové mzdové náklady stouply o 7,6 procenta.

  Za celý letošní rok lze předpokládat růst průmyslové výroby o 3,0-3,5 procenta.

David Marek
Chief Economist
Deloitte Česká Republika



  Česká průmyslová výroba v září ve srovnání s předchozím měsícem vzrostla o 1,1 % (po očištění o sezónní faktory). Meziročně tuzemský průmysl podle očekávání snížil svou produkci o 0,9 %, což je druhý nejhorší výsledek v tomto roce. V neprospěch zářijové produkce hrála i o jeden den kratší pracovní doba než před rokem. Na meziročním poklesu se nejvíce podepsala odstávka výrobních kapacit některých firem v chemickém průmyslu. Nedařilo se ale ani v oblasti oprav a instalace strojů nebo výrobě ostatních dopravních prostředků. Mírně meziročně nižší výrobu zaznamenal i automobilový průmysl, který celý tento rok téměř stagnuje. Na druhou stranu se již tradičně dařilo výrobě počítačů a kovodělnému průmyslu.

 

Ani první poprázdninový měsíc příliš optimismu do konce roku nepřinesl. Po zbytek roku by se však měla produkce vrátit do kladných čísel. Nicméně podobných čísel jako loni se už nedočkáme. Pro celý rok 2018 očekáváme, že průmysl vzroste o 4,0 %. Ačkoli se jedná o téměř poloviční výkon ve srovnání s předchozím rokem, lze hovořit o stále solidním růstu.

 

I nadále se potvrzuje, že tuzemskému průmyslu dochází síly. Prostředí rychle rostoucích mzdových nákladů, relativně silnější koruny, nedostatku volné pracovní síly a vyšších úrokových sazeb stahuje celkový výkon průmyslu. Dalším rizikovým faktorem je také slábnoucí zahraniční poptávka, která by podle našich prognóz měla v následujících letech výrazně zpomalit. Postupně se tak snižuje prostor pro firmy s nižší přidanou hodnotou. 

 

K meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíce přispěl chemický průmysl  (-0,6 p.b., pokles o 15,4 %), opravy a instalace strojů (-0,5 p.b., pokles o 15,4 %) a výroba ostatních dopravních prostředků (-0,3 p.b., pokles o 15,0 %). Průmyslová produkce naopak vzrostla v sektoru výroby počítačů a optických přístrojů (+0,7 p.b., růst o 21,2 %), kovodělném průmyslu (+0,14 p.b., růst o 4,8 %) a ostatní zpracovatelský průmysl (+0,13 p. b., růst o 7,7 %). 

 

Objem nových zakázek meziročně poklesl o 0,9 %, což je výrazně pod průměrem předchozích měsíců tohoto roku. Zakázky ze zahraničí poklesly o 1,1 % a z tuzemska o 0,4 %. Ve srovnání s minulým měsícem se jedná o výrazné zpomalení. Zakázky meziročně poklesly zejména v automobilovém a chemickém průmyslu. Podle zářijové statistiky vzrostla meziročně průměrná měsíční mzda v podnicích nad 50 zaměstnanců o 5,5 % na 32 091 a celková zaměstnanost opět vzrostla o 1,1 %. 



Autor: František Táborský, analytik 
Editor: Eliška Jelínková, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688