TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  05.11.2018 01:32:17

Letos nechtějí být překvapeni. Silničáři už mají tisíce tun posypu

Se začátkem listopadu začíná silničářům nová zimní sezóna. Sklady se plní posypovými materiály a na zimu se připravuje i veškerá technika. Například na Vysočině, kudy vede dálnice D1, mají silničáři k dispozici kolem 150 sypačů.

Stovky tisíc tun posypové soli, písku i drtě se navážejí do skladů. Kontrolují se sypače a další technika. Zimní sezóna už klepe na radlice a pluhy. Vše musí být připraveno.

 

Hlavně dálnice musí zůstat za každého počasí sjízdné. I proto Ředitelství silnic a dálnic každý rok na nich utlumí veškeré stavební práce tak, aby byly průjezdné a dala se tam rychle a jednoduše provádět zimní údržba. "Stovky řidičů, dispečerů a další techniky máme k dispozici. Stejně jako už 40 tisíc tun soli," informoval mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

 

Nejhorší ale je, když přijde náhle silná sněhová vánice - tak jako třeba letos v lednu, kdy na dálnici D1 bouralo na 60 vozidel.

 

Na zimu se už ve velkém připravují i krajští silničáři. Jejich sklady jsou naplněné až po střechy. Jenom na Vysočině mají krajští silničáři připraveno 87 tisíc tun posypových materiálů. Ani nemuseli moc nakupovat. Ušetřili díky loňské mírné zimě, kdy jim část zásob zbyla ve skladech.

 

 

 

Připravuje se i technika. Na Vysočině jde o 150 sypačů s radlicemi a traktorů s pluhy. "Myjeme techniku, připravujeme ji na zimní údržbu a samozřejmě co se týká okruhu, už máme připravený plán zimní údržby," sdělil ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočina Jan Míka.

 

I ve městech už technické služby přeřadily na zimní mód. Třeba v Jihlavě mají kopce posypové soli ve skladech tak velké, že na nich po šichtě tamní pracovníci mohou i bobovat. "V tuto chvíli zde máme 1200 tun soli, na druhé straně máme 500 tun písku," uvedl mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

 

Ve městech navíc musí zůstat upravené jak silnice, tak i chodníky. Však už také kvůli tomu v Jihlavě pracovníci technických služeb pískem naplnili desítky posypových nádob po celém městě.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688