TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.11.2018 01:33:26

Mají si poslanci určovat vlastní plat?

Piráti a SPD se ještě budou snažit zabránit zvýšení platů politiků o 20 procent, svolají mimořádnou schůzi Sněmovny. Podle Pirátů a také hnutí STAN by si navíc platy vůbec neměli určovat sami. Přečtěte si, co o rapidním vzrůstu platů říkají předsedové sněmovních stran.

Přestože novelu na zvýšení platů politiků o devět a ne 20 procent navrhla vláda, většina poslanců hnutí ANO se zdržela hlasování o dřívejším projednání novely. Dopomohla tak zřejmě zvýšení platů o pětinu. Novela se totiž nejspíš nestihne přijmout do konce roku.

Předsedu strany a současného premiéra Andreje Babiše proto jednání jeho poslanců rozzuřilo. "Považuji za nehorázné, že nechtějí zabránit tomu, aby se navyšovaly platy poslancům o 20 procent. Je to skandální a je to ostuda," řekl Babiš portálu Novinky.cz.

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš to ale vidí jinak. Příslib "zmrazení poslaneckých platů" označil za Babišovy plané předvolební sliby. "Takže to celé bylo Babišovo PR před komunálními volbami, stejně jako většina 'protikorupčních slibů'," napsal Bartoš na facebooku.

Hnutí ANO podle Bartoše prezentuje takové návrhy veřejnosti, ve Sněmovně je ale aktivně blokuje. "Jako třeba pirátský návrh pro transparentní ČEZ. A když už je naoko řeší a něco předloží, jsou to často zkopírované a jimi zamítnuté návrhy opozice vykostěné o ty klíčové kontrolní mechanismy," rozčiluje se Bartoš.

Piráti by proto nejraději navrhli, aby politici nemohli sami ovlivňovat své platy, ale aby se případný růst odvíjel od průměrné mzdy v celé ekonomice. Stejný názor má také předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. "Je mi proti srsti, aby si politici stanovovali vlastní plat," uvedl pro TN.cz.

Zároveň ale Gazdík na otázku, proč se celá strana STAN zdržela hlasování, nechtěl odpovědět. "My s tím nemáme nic společného. Nebudeme se téhle taškařice účastnit," prohlásil. Po otázce, jestli má pocit, že se ho výše platu poslanců netýká, dlouho mlčel. "K tomu se nebudu vyjadřovat, nezlobte se," řekl nakonec.

SPD spolu s Piráty navrhla rychlejší projednání novely, která by nárůst platů politiků zbrzdila. Její stanovisko je tak jasné. "Strana SPD navrhuje zamrazení platů politiků do roku 2021," napsal její předseda Tomio Okamura na sociálních sítích.

Jak SPD, tak i Piráti volají po mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny. Poslanci za obě strany k tomu už nasbírali čtyřicet podpisů. Jestli je ale podpoří ANO jako autor novely, je zatím ve hvězdách.

K rozporuplnému hlasování se vyjádřil i prezident republiky. "Politici by samozřejmě neměli chodit v žíněném rouchu, ale když se podíváte například na platy poslanců nebo senátorů, tak je svrchovaná drzost chtít je teď zvýšit o dvacet procent," sdělil redakci TN.cz prezidentova slova mluvčí Jiří Ovčáček.

Nutno podotknout, že růst platu by se týkal i jeho. Letos dostává 252 800 korun měsíčně. K tomu mu náleží náhrady až do výše zhruba 230 tisíc korun. Po odchodu z úřadu mu navíc náleží doživotní renta 50 tisíc měsíčně.

 

Souhlasíte s 20% zvýšením platů politiků? 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688