TNBiz (TN.cz)
Investice  |  03.11.2018 19:40:02

Poslanci si zvýší plat o 20 %? Ostatním přidávají jen zlomek

Platy poslanců zřejmě od příštího roku vzrostou o 20 procent na 90 tisíc korun. Žádné jiné profesi přitom o tolik více vláda a následně sněmovna ve státním rozpočtu nepřidala - alespoň zatím.

Pokud poslanci nestihnou projednat novelu, podle které by se měly jejich platy od ledna zvýšit o devět procent, porostou rovnou o 20 procent. Měsíčně by tak brali o téměř 15 tisíc víc, přes 90 tisíc korun. Vládní novela počítá se zvýšením o 6500 na více než 82 tisíc korun.

 

Prezident by podle současného zákona od ledna dostával o 49 tisíc (302 tisíc) a ministři o 28 tisíc (172 tisíc). Premiér a předsedové parlamentních komor by si přilepšili o necelých 40 tisíc korun víc (243 tisíc). Řadoví senátoři by brali stejně jako poslanci.

 

Tím, že si poslanci zvýšili plat o celou pětinu, jsou někteří "obyčejní" lidé pobouřeni. Desítky z nich se také ozvaly redakci TN.cz. "Vždyť si to absolutně nezaslouží! Sedí na zadkách, pořádné zákony neudělají, kolikrát se zabývají věcmi, které nejsou vůbec důležité," rozčiluje se třeba Renata.

 

"Chudáci si musejí přidat, jinak by umřeli hlady. Že se nestydíte, co to jste pro boha za lidi? Běžte makat a uvidíte, co dostanete za almužnu," vzkazuje zase poslancům Jarmila. Zákonodárcům napsala také matka samoživitelka, podle níž musí se stejnými penězi vyjít téměř celý rok. Její vzkaz čtěte zde.

 

 

 

S tak velkým nárůstem platů pro jiné státní zaměstnance přitom opravdu návrh rozpočtu na příští rok nepočítá. Zatím byl ale schválen pouze v prvním čtení a teď budou mít ještě poslanci prostor pro úpravy.

 

Nicméně podle stávající verze mají téměř nejvíce přidáno dostat učitelé, kterým by se měly platy zvýšit o 15 procent, tedy necelých pět tisíc, nepedagogickým pracovníkům o 10 procent. Průměrný plat učitele by pak dosáhl téměř 37 tisíc, jiných pracovníků 21 tisíc korun. Původně měli brát víc už od září, vláda s tím ale počítá až od ledna.

 

Platy vojáků by měly vzrůst o sedm procent, což dělá asi dva a půl tisíce, na průměrných 37 tisíc korun. Navíc ještě pobírají stabilizační příplatek a příspěvek na bydlení, který dělá asi 11 tisíc. Policistům a hasičům by měly v důsledku vzrůst platy o osm procent, což je přibližně tři a půl tisíce, na 45 500, respektive 47 tisíc.

 

Zaměstnanci úřadu práce pak získají navíc 10,5 procenta, necelé tři tisíce, a budou brát přes 31 tisíc. Necelých 11 procent navíc mají dostat zaměstnanci ministerstva kultury a jejich plat přesáhne 34 tisíc.

 

 

 

Nejvíce si z hlediska procentuálního nárůstu polepší civilní zaměstnanci státních zastupitelství, kteří mají dostat o 15,9 procenta víc (asi čtyři tisíce) a brát 30 tisíc. Na stejnou částku by se měli dostat také civilní zaměstnanci soudů, kterým se plat zvedne o 13,9 procent.

 

Smůlu mají zdravotníci, plošné navýšení jejich platů u ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha neprošlo. Odbory požadovaly zvýšení o devět procent, podle Vojtěcha na to nejsou v rozpočtu peníze. Sestřičkám vzroste jen příplatek za směnnost - o pět tisíc. Jejich platy ale stanovuje úhradová vyhláška.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688