Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.11.2018 10:49:05

Víkendář: O italském vínu a vládním hodnu na čarodějnice

Albiera Antinori stojí v čele několik století starého italského vinařství nesoucího její rodné jméno. V rozhovoru pro německý Der Spiegel hovořila mimo jiné o záplavě levného vína, nákupních zvycích Číňanů, ale také o populistické vládě v Římě. Ona sama je první ženou, která se postavila do čela společnosti založené před 633 lety a protože neměla žádné bratry, její otec měl jen dvě možnosti: „Předat vedení ženě, nebo někomu mimo rodinu.“ Její vinařství má dnes obrat kolem 200 milionů eur ročně, ale nemůže se spoléhat na svou dlouhou tradici, protože na tu prý trh moc nehledí. Dnes se totiž vyrábí kvalitní vína po celém světě a jejich producenti jsou při jejich prodeji „agresivní“.

„Výroba vín byla v Itálii vždy dražší než například v Chile či Jižní Africe. Naše vína tedy musí být výjimečná. Je stále důležitější mít za nimi nějaký příběh,“ tvrdí Antinori. Spotřeba vína v samotné Itálii přitom od roku 1990 klesla o 30 % a „lidé jej již nepovažují za zdroj výživy, ale potěšení“. Zatímco před padesáti lety bylo běžnou součástí stravy, dnes si jej k obědu dá již málokdo. Ziskovější jsou přitom prémiová vína, ale „není žádná hanba prodávat víno Santa Cristina za sedm eur“.

Antinori se domnívá, že vysoké ceny francouzských vín jsou dány jejich vysokou kvalitou, ale také tím, že „Francouzi byli vždy dobří v marketingu“. Italská vína jsou zase „určena k pití a ne pro sběratele“. Čína se pak k vínu chová „jako každá kultura, ke které se dostane nový produkt“. To znamená, že na počátku je výrazem určitého postavení ve společnosti a ukazuje, že daná osoba může utrácet hodně peněz. Právě proto prý nyní Číňané preferují drahé značky, jako je Bordeaux. Postupně by ale měla převážit touha vyzkoušet i něco jiného a mít větší volbu. Takový vývoj podle vinařky nastal v USA a ona doufá, že k tomu dojde také v Číně. Celý proces ale zpomaluje to, že Čína má na rozdíl od Spojených států „svou vlastní kulturu stravování“.

Proč italští vinaři odmítají prodávat své produkty do Číny přes Alibabu tak, jak jim navrhoval Jack Ma při návštěvě Itálie? Antinori tvrdí, že „podobné platformy jsou jako velké supermarkety, jen ještě více matoucí, protože si na láhev ani nemůžete sáhnout“. Takový prodej nemá smysl, pokud již v Číně není daná značka dobře známá a zavedená. Zatím je ale situace taková, že v Číně mají představu o Itálii, ale když se začne hovořit o Toskánsku, jsou ztracení.

Kvůli klimatickým změnám je pro vinařství stále důležitější management závlah a vody obecně. Z těchto změn, které přináší oteplování, „mají radost naši přátelé v Německu a Rakousku a ve Velké Británii a i v Itálii umožňují třeba pěstování vína na severních svazích. Italští vinaři nyní musí ale také budovat zábrany, které brání prudkým srážkám, aby odnesly půdu ze svahů, či záchytné nádrže, ze kterých lze čerpat vodu během období sucha.

K současné italské vládě Antinori zmiňuje jen tolik, že „ani po šesti měsících nejde hodnotit její činnost, protože mimo rámusu a křiku se nic neděje“. I samotný křik v ní ale budí obavy a v zemi již „probíhá hon na čarodějnice“. „Když se něco stane, je to vždy chyba EU, nebo rodiny Benettonů. To ale nikam nevede. Itálie se musí pohnout dopředu směrem, který jí určí vláda. Lidé jsou unavení z komplikované byrokracie a vyhazování peněz oknem. Je nebezpečné jen přilévat olej do ohně, ale tady k tomu nyní dochází,“ tvrdí vinařka. A dodává, že „to, co je vydáváno za pomoc všem, nakonec skončí jako zisky několika málo lidí“. Obavy v ní vzbuzuje i to, že opozice vůči současné vládě v podstatě neexistuje ani ze strany levice ani ze strany konzervativních politiků.

Itálie bez Evropy je ztracena. Odchod z EU není řešením a vláda si tak hraje s ohněm. Je jednoduché říkat, že za všechno může EU, ale je to stejné, jako kdybychom říkali, že když prší, může za to vláda. Pro Itálii je dobré, když má EU jako velkého bratra, který jí říká, že nemůže přehnaně utrácet. Samozřejmě, že některá pravidla jsou tvrdá a musí se i investovat. Ale nejdříve musíme omezit výdaje, které se vymkly kontrole. Opravdu nevím, kam všechny ty peníze jdou,“ říká Antinori. Avšak dodává, že její rodina se drží stranou politiky, protože „vlády se tu mění tak rychle, že nemá smysl se angažovat“.

Zdroj: Der Spiegel



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688