Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  01.11.2018 16:54:27

ČNB pokračuje rychle a zběsile (Tematické analýzy)

Česká národní banka zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu na 1,75 %. K růstu sazeb tak došlo již počtvrté v řadě, což ještě posouvá vytrvalostní rekord, který ČNB vytvořila na posledním zasedání. Centrální banka tak potvrdila, že vnímá sílící inflační tlaky v domácí ekonomice. Proti zvýšení byl pouze jeden člen bankovní rady, zatímco další centrální bankéř chtěl sazby zvyšovat dokonce o 50bb. Nová prognóza s výrazným zvyšováním sazeb v příštím roce nepočítá. Inflaci podle ní zkrotí posilující koruna. My se domníváme, že vliv koruny bude nakonec slabší a ČNB tak bude zvedat sazby třikrát.

ČNB na dnešním zasedání zvýšila všechny tři měnověpolitické sazby. Repo sazba se dostala z 1,5 % na 1,75 %. Pro toto zvýšení hlasovalo pět členů bankovní rady, zatímco jeden (velmi pravděpodobně znovu O. Dědek) chtěl ponechat sazby beze změny a jeden (podle našeho odhadu M. Hampl) hlasoval pro zvýšení sazeb o 50 bb. To, že pro ponechání sazeb byl pouze jeden hlas, považujeme za jestřábí závěr.

Guvernér Rusnok na tiskové konferenci po zasedání představil novou prognózu centrální banky. Ta na první pohled jestřábím dojmem nepůsobí. V porovnání s naším výhledem sice ČNB vidí o něco silnější růst HDP a v podstatě stejnou cenovou dynamiku, nicméně v prognóze koruny a úrokových sazeb se diametrálně lišíme. Zatímco ČNB předpokládá prudké posilování koruny od začátku nového roku, my se kloníme k tomu, že koruna bude posilovat pozvolně a hladinu 25 CZK/EUR příští rok neprorazí. Centrální bance tak kurz s tlumením inflačních tlaků nebude pomáhat tolik, kolik nyní očekává. Mnohem více si tak bude muset pomoct utahováním sazeb. Zatímco ve výhled ČNB počítá ještě s jedním zvýšením sazeb v prvním čtvrtletí, v dalším průběhu příštího roku by dle ČNB měly zase mírně klesnout. Náš výhled předpokládá, že sazby půjdou postupně nahoru i příští rok, když by bankovní rada měla třikrát hlasovat pro jejich zvýšení. Ve druhé polovině roku 2019 by tak repo sazba měla dosáhnout 2,5 %.

Rizika prognózy vychýlena proinflačně

Guvernér Rusnok na tiskové konferenci prohlásil, že rizika nové prognózy jsou vychýlena proinflačně. Nejistota daná vyjednáváním o brexitu, situací kolem italského rozpočtu i hrozícími obchodními válkami by mohla přitlačit korunu k ještě slabším hodnotám. Tím by zesílily inflační tlaky v ekonomice. V takovém případě by bankovní rada pravděpodobně přistoupila k rychlejšímu zvyšování sazeb. To se podobá našemu hlavnímu scénáři. Ten však nepočítá s výrazným posilováním koruny ani v případě, že se tato rizika nenaplní. Navíc není úplně zřejmé, v jakém časovém horizontu by bankovní rada měla na tato rizika reagovat. Nevíme tak, jestli už bankovní rada vážně uvažuje o zvyšování sazeb na prosincovém zasedání nebo se pouze kloní směrem k našemu scénáři. 

Jindy nudné prosincové zasedání bude letos plné napětí

Vzhledem k rizikům, o kterých mluvil guvernér Rusnok na tiskové konferenci, se výrazně zvýšila pravděpodobnost prosincového zvyšování sazeb. Záležet bude znovu na kurzu koruny. Ten ČNB vidí v posledním čtvrtletí roku v průměru na 25,7 CZK/EUR. I vzhledem k současným hodnotám kurzu, tak koruna bude snadno výše. Kurz v posledních měsících roku navíc tlačí nahoru tzv. efekt konce roku, kdy investoři prodávají své korunové pozice. Není úplně jisté, jestli s tímto efektem ČNB počítá a ve svém uvažování o zvyšování sazeb o něj kurz očistí. Pravděpodobnost růstu sazeb v prosinci tak v tuto chvíli vidíme na 40 %. Pokud bude koruna oslabovat, tak se tato pravděpodobnost bude ještě zvyšovat.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.04.2020Všechno, co jste kdy chtěli vědět o QE ČNB (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.03.2020ČNB překvapivě snižuje své úrokové sazby (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.02.2020ČNB překvapila finanční trh zvýšením sazeb (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
18.12.2019ČNB zůstává nakloněna možnosti růstu sazeb (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.11.2019ČNB signalizuje šanci na vyšší sazby (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688