Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.11.2018 07:54:19

Na stopě následujícímu prezidentovi ECB. Nová vodítka?

Jak se mandát současného prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho chýlí ku svému konci, snaží se trhy odhalit, kdo jej nahradí ve vedení měnové politiky eurozóny. Pokud bychom věděli, kdo bude dalším prezidentem ECB, mohli bychom získat jasnější představu trajektorie úrokových měr v eurozóně.

Podle Bloombergu má nejvyšší šanci na post prezidenta ECB bývalý guvernér finské centrální banky Erkki Liikanen, v těsném závěsu za ním je pak Francois Villeroy de Galhau, šéf francouzské centrální banky, a jeho irský protějšek Philip Lane. Původní prominent Jens Weidmann se o několik příček propadl poté, co německá kancléřka Angela Merkelová oznámila, že by pro svou zemi raději protlačila vysoký politický post EU, než aby pro prezidenta Bundesbank získala křeslo ve vedení ECB.

Ale do té doby, než příští rok v říjnu dojde ke změně prezidenství, bude potřeba ještě zaplnit některé další funkce. Nominace na tyto pozice by mohly prozradit, kdo nakonec do křesla ve Frankfurtu usedne. Například Luis de Guindos, bývalý ministr hospodářství Španělska, byl letos navržen jako viceprezident ECB. Několik analytiků proto tvrdí, že nejvyšší místo centrální banky by mohlo být zaplněno někým ze severní Evropy - tedy někým, kdo by potenciálně mohl tlačit na rychlejší zvyšování sazeb.

Rovnováha národností je pro top management ECB naprosto zásadní, a proto by dalším vodítkem mohlo být jmenování šéfa pro jednotný mechanismus dohledu (Single Supervisory Mechanism, SSM) – evropské instituce pro dohled nad bankami eurozóny. Francouzce Daniele Nouyové, která v současnosti instituci předsedá, skončí její 5letý mandát koncem tohoto roku. V potaz přicházejí tři jména, která by mohla tuto francouzskou expertku nahradit: Sharon Donneryová, zástupkyně guvernéra irské centrální banky, Andrea Enriam italský předseda Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA) a Robert Ophele, prezident francouzského bankovního regulačního orgánu. Evropský parlament údajně podporuje první dvě jména.

„Samozřejmě, že oba jsou excelentními a dostatečně kvalifikovanými kandidáty. Ale na národnosti bude také rozhodně záležet,“ napsal hlavní ekonom ING Carsten Brzeski v emailu pro CNBC. „Vezmeme-li v úvahu, že guvernér irské centrální banky Lane má dobrou šanci získat příští rok křeslo ve výkonné radě ECB, ať už jako hlavní ekonom nebo prezident, šance pro paní Donneryovou jsou nižší,“ dodal Brzeski s tím, že „sotva uvidíme dva irské občany na dvou vysoce postavených postech ECB“. „Pan Enria má jasnou výhodu v tom, že prezident ECB Draghi příští rok odejde,“ dodal s tím, že Enria je rovněž italský občan.

Ale další analytici mají na možné kandidáty jiný názor. „Sharon Donneryová je pravděpodobně kandidátkou, která má zvláštní podporu mezi severními členskými státy eurozóny. K bankám si zachovala tvrdý přístup a požadovala, aby rychleji zužovaly své špatné úvěry,“ vyjádřil se pro CNBC Florian Hense, ekonom pro Evropu u Berenberg. Také řekl, že snaha zlepšit genderovou vyrovnanost v evropských institucích by mohla šance Donneryové navýšit. „Záleží na tom, jak moc Irsko Donneryovou protlačí a nakolik bude ochotné obětovat šanci, že Philipp Lane bude zvolen do výkonné rady ECB pravděpodobně jako nástupce hlavního ekonoma Praeta,“ řekl Hense.

Evropská centrální banka nechtěla komentovat, kdy bude nového šéfa SSM volit. Ale Financial Times reportoval, že ECB provede volbu 7. listopadu. Zvolený kandidát pak bude následně podléhat schválení Evropským parlamentem.

Zdroj: CNBC, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688